Overslaan en naar de inhoud gaan

Online Letterenhuisloket

Heb je thuis literair archief, op zolder, in je kelder of in je boekenkast? Wil je weten wat de beste manier is om dat te bewaren? Of overweeg je om het aan het Letterenhuis te schenken? Elke dinsdag tussen 13.30 en 16.30 uur kun je online bij onze medewerkers terecht met al je vragen tijdens het Letterenhuisloket.

Het Letterenhuis verzamelt literair archief en is steeds op zoek naar nieuw materiaal om de bestaande collectie verder te verrijken.

Onder literair archief verstaan we alle documenten die een schrijver, dichter, theaterauteur, een literair recensent of vertaler, agent of essayist tijdens zijn leven maakt, verzamelt en bewaart. En alle documenten die door literaire tijdschriften, organisaties of uitgeverijen, door literatuurprogramma's op radio en tv of door organisatoren van literaire bijeenkomsten worden gecreëerd. Dat kan gaan om manuscripten, typoscripten en drukproeven, briefwisseling, beeldmateriaal, administratieve documenten, aantekeningen, agenda's en dagboeken. Op papier of digitaal, want digitale bestanden, blogs, e-mails en filmpjes zijn niet meer uit onze wereld weg te denken en maken deel uit van ons erfgoed.

Still uit de film Princess van regisseur Herman Wuyts, 1969, foto Ralf Boumans, Antwerpen

Het Letterenhuis kan met zijn enorme archief met recht het geheugen van de Vlaamse literatuur worden genoemd. Het bewaart ruim twee miljoen brieven en manuscripten,  honderdduizenden foto’s en meer dan 60.000 culturele affiches van Vlaamse schrijvers en dichters, uitgevers, literaire tijdschriften en culturele figuren en organisaties met nauwe banden met literatuur.

De collectie van het Letterenhuis blijft aangroeien - en daar kun jij misschien wel aan bijdragen!

Praktisch

Bewaar je zelf literair archief en heb je vragen over hoe je daar het beste mee kunt omgaan en of je dat kunt overdragen aan het Letterenhuis? Contacteer ons via ons online Letterenhuisloket.

  • Elke dinsdag tussen 13.30 en 16.30 uur.
  • Schrijf je vooraf wel even in via het aanmeldingsformulier en krijg alle praktische informatie.

Past dit vaste moment niet? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze stafmedewerker acquisitie via mail op eline.delepeleire@antwerpen.be.

 

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief