Overslaan en naar de inhoud gaan
Kim Duchateau

Letterenhuisfestival | de kunst van het bewaren

Een feest van woorden en verhalen waar buurtbewoners & passanten, schrijvers & dichters, zangers & muzikanten, tekenaars & kunstenmakers elkaar ontmoeten.

De kunst van het bewaren

Bewaren, behoeden en koesteren: wie dat dat niet met zijn dierbare voorwerpen, foto's, filmpjes of schrijfsels - digitaal of op papier? Het Letterenhuis bewaart en koestert het literaire archief van Vlaanderen: ruim twee miljoen manuscripten en brieven, 130.000 foto's en alle andere documenten van schrijvers en dichters, uitgevers, tijdschriften, vertalers, illustratoren en literaire verenigingen.

Het Letterenhuisfestival gaat dit jaar over dat bewaren: hoe doe je dat, wat bewaar je en wat zijn de waardevolste of kwetsbaarste dingen die we bewaren? En wat kunnen we ermee doen?

Festival

Op 11 mei vind je in het Letterenhuis en op veertien locaties in de buurt literair archief én levende literatuur. Schrijvers, dichters, buurtbewoners, zangers en anderen vertellen hun verhalen, maken gedichten of lezen voor, slammen of worden geïnterviewd.

Laat je meeslepen door literatuur op locatie, en geniet ook van handschriften, foto's en filmpjes, brieven en affiches uit het duizelingwekkend grote bewaardepot van het Letterenhuis. Of duik het depot zelf in en breng een exclusief flitsbezoek!

Programma Letterenhuis

Gastheer Marcel Vanthilt interviewt schrijvers, dichters en een biograaf over hun fascinatie voor bewaren voor nu, voor morgen of voor de eeuwigheid. Hij stelt ook die belangrijke vraag: wat gooi je weg, en waarom?
Met: Annelies Verbeke, Koen Peeters, Carmien Michels, Pascal Verbeken, Annette Portegies en Bart Moeyaert. Vanthilt doet een stapje opzij voor de entr'actes Berlaen solo en Maravilha Munto en voor de uitsmijter: Roosbeef solo!

Bewaar je thuis brieven, dagboeken, manuscripten of oude boeken die met Vlaamse literatuur te maken hebben? Onze experts vertellen je hoe bijzonder je archiefstuk is.

In het ComputerLab maken we onleesbaar geworden gegevens op verouderde digitale dragers weer toegankelijk. Breng ze dus mee, al je floppy's, disks en zipdrives uit de computeroertijd!

Kinderen van alle leeftijden (en hun ouders) maken onder deskundige leiding in het familieatelier visuele gedichten over de kunst van het bewaren.

Een selectie uit de MAS-collectie van filosoof Jaap Kruithof confronteert de bezoeker in het Letterenhuis met een pertinente kritiek op onze weggooimaatschappij.

Programma op locatie

Buiten het Letterenhuis is er op veertien locaties veel te beleven. Om greep te krijgen op het programma hebben we diverse parcours uitgestippeld: een schrijf-en-bewaarparcours met Diane BroeckhovenHind EljadidElisabeth MarainPeter Holvoet-HanssenNeel Korteweg en Koen Broucke; een (on)alledaags-bewaarparcours met onder anderen Maarten InghelsChristophe Vekeman en Yousra Benfquih; een bewaard-papierparcours met onder meer Koen de SutterErik VlaminckAnnelies Moons en een Boekenmarkt; een kunstbewaarparcours met Bart KoubaaLeen HuetDelphine Lecompte en Vincent Van Meenen.

Praktisch

  • zaterdag 11 mei van 14 tot 18 uur
  • in het Letterenhuis en in de buurt
  • gratis

Programmakrant

Ontdek ons uitgebreide programma

Themaparcours

Een festival vol schrijvers en verhalen. Te veel om te kiezen? Volg dan een van onze themaparcours en geniet van een mooie selectie uit wat het Letterenhuisfestival te bieden heeft. Afsluiten doen we samen in het Letterenhuis.

Vanthilt ontvangt

Letterenhuis - centraal podium

Marcel Vanthilt is onze enthousiaste gastheer voor gesprekken met schrijvers over bewaren en hoe en waarom je dat doet, over de zin en onzin van bewaren, over wat waardevol is om te bewaren en wat we daarmee kunnen doen. Met een muzikaal intermezzo, een spoken word-optreden én een slotconcert door Roos van Roosbeef!

Duizelingwekkend bewaardepot

Letterenhuis - depot

Een speciale kijk in de geheime kamers van de Vlaamse literatuur.

Bewaren en weggooien

Letterenhuis - hal

De collectie Jaap Kruithof van het MAS

Familieatelier

Letterenhuis - hal

Spelen & knutselen met letters & woorden

Papier? Hier!

Letterenhuis - eerste verdieping

Onze experts laten hun deskundig oog gaan over uw bewaarde papieren erfgoed.

DearTech stelt de moeilijke vragen

Letterenhuis - in de permanente expo

Een geanimeerd gesprek over de digitale revolutie en wat die voor ons betekent.

Digitale herinneringen onleesbaar? ComputerLab helpt!

Letterenhuis - in de permanente expo

Breng een onleesbare floppy, zipdrive of geheugenkaart mee naar het Letterenhuis en maak je herinnering opnieuw leesbaar.

Broeckhoven bewaart Broeckhoven

Baravin

Wat betekent 'bewaren' voor Diane Broeckhoven? En uit de goedbewaarde archieven in het Letterenhuis haalt ze geheime dagboeken en brieven boven!

Boekenplein

Conscienceplein

Ga op zoek naar een oud of een nieuw boek, een grote roman of een klein, onbekend meesterwerkje.

Gils - Van Ostaijen - Gils

Demian

Meelezen over de schouder van een tijdgenoot van Van Ostaijen, het turbulente Antwerpen van de oorlogsjaren beleven.

man die door Nottebohmzaal wandelt

Bewaren in je werk

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Dichter Peter Holvoet-Hanssen en portretschilder Neel Korteweg gaan in gesprek met Koen Broucke over het werk dat ze maken en over hoe ze daarin dingen trachten te bewaren.

Op de planken

De Groene Waterman

Erik Vlaminck, Annelies Moons, Nele Hendrickx en Kim Duchateau in gesprek met Steven van Ammel over boekentips, boekenanekdotes en boekenordeningsstelsels.

Archief met laarzen

LEF

Wat betekent 'bewaren' voor Christophe Vekeman. En speciaal voor het festival brengt Vekeman ook zijn uitgebreide collectie boots mee.

Yousra Benfquih koestert de wereld

Open School

Schrijfster, columniste en spoken word-artieste Yousra Benfquih maakt (en brengt) een tekst gevuld met wat mensen van over de hele wereld bewaren.

Documenteren bij de koffie

Oxfam-wereldwinkel Antwerpen

Kom genieten van de slam poetry van prijswinnaar Hind Eljadid en geniet ondertussen van een eerlijke kop koffie en een literair fortune cookie.

Van Meenen en Van Maele

Paul Verbeeck - Kunst en antiek

VincentVvan Meenen schreef een antwoord op Marcel Van Maeles 'Scherpschuttersfeest'. Verwacht je aan een taalstroom met onverwachte associaties, originele woordcombinaties, poëtische beelden en grillige gedachtensprongen.

Opzetten en bijhouden

Sir Arthur - Art by Nature

Delphine Lecompte leest voor uit haar beste geconserveerde poëzie: intiem, dus nog bezwerender dan voor een groot publiek, maar even eerlijk en oprecht

Mayken Bruegel bewaard

Snijders&Rockoxhuis

Achter elke sterke man staat een sterke vrouw. Leen Huet laat je kennismaken met Mayken Coecke, beter bekend als Mayken Bruegel, vrouw van Pieter Bruegel de Oude.

Vier kunstenaars

Stieglitz19

Fotografen-kunstenaars: Sybren Vanoverberghe, Thomas Vandenberghe en Vincent Delbrouck stellen tentoon en schrijver Bart Koubaa legt de link tussen woord en beeld.

Opruimen of bewaren

Think Jazzy Art Gallery & Bar

Hoe gaat de auteur Maarten Inghels om met opruimen, met zijn archief? En wat zou hij graag bewaard zien voor de toekomst? Je komt het in Think Jazzy te weten!

Archiefdoos van de tijd

Via Via reiscafé

In Via Via leest schrijfster Elisabeth Marain voor en vertelt zij over haar reis naar Cuba met schrijfster en vriendin Mireille Cottenjé (1933-2006).

Meld je aan voor de nieuwsbrief