Overslaan en naar de inhoud gaan
Letterenhuis Antwerpen

Het Letterenhuis bij je thuis

Online altijd open

Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.

 

Expo Oogen die kijken

Streuvels was niet alleen een getalenteerd, gewaardeerd en gevierd schrijver, maar ook een begenadigd fotograaf. De expo Oogen die kijken toonde voor het eerst een selectie uit het omvangrijke fotoarchief van Streuvels.

De expo is opgedoekt, maar je kan nog steeds genieten van de podcast over Stijn Streuvels en de Standaard bijlage online lezen.

Of ga eens naar collectie.antwerpen.be/letterenhuis en geef er de zoekterm 'Streuvels' in. 

Expo Boem Paukeslag. Bezette Stad 100!

Ga terug in de tijd en dompel je onder in de wereld waarin Van Ostaijen en zijn vrienden leefden en werkten. Van Antwerpen als bezette stad tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Berlijn waar de iconische bundel 'Bezette Stad' werd geschreven.

Bezoek de expo virtueel en luister naar een afspeellijst uit de periode waarin Van Ostaijen zijn baanbrekende dichtbundel schreef

Expo Velodroom

Met de expo Velodroom toonde het Letterenhuis 57 fietsaffiches uit eigen collectie. Behalve meesterwerkjes, zijn de affiches ook tijdsdocumenten: ze tonen de technologische en maatschappelijke veranderingen van die tijd. De expo sloot haar deuren, maar online kan je nog lang nagenieten. Kijk-, lees- en luisterplezier gegarandeerd!

Herbeleef, kijk, luister en lees

Smul online van literaire voorstellingen

Mis dit najaar geen enkele literaire voorstelling met het platform Antwerpen Leest. Volg Boeken op Woensdag, Donderdagen van de Poëzie en Wordt online. 

Naar Antwerpen Leest / Streams

Ontdek onze collecties online

Duik in onze archieven en verzamelingen. Ontdek online correspondentie, handschriften, affiches, foto's en meer van Vlaamse schrijvers en dichters. Sommige handschriften zijn zelfs digitaal te doorbladeren.

Naar de collectie

Beluister onze podcasts

Wie was de bakker die wereldberoemd schrijver werd en uit vinnige ogen keek? Die zijn Lijsternest liet bouwen in de stijl van de streek? En die het gevecht van de strippelmens beschijft in de oneindige natuur? Een radiodocumentaire over Stijn Streuvels.

Beluister Streuvels

Klara pakt uit met een twee uur durend programma waarin zoon Jan Lampo vertelt over zijn vader Hubert Lampo die via het klankarchief van de VRT ook zelf aan het woord komt. 

Beluister Lampo & Lampo

Onze hoofdarchivaris Johan Vanhecke werkte mee aan een podcast over Hendrik Conscience. Een productie van Klara

Beluister Hendrik Conscience

In 2019 spraken we elke laatste donderdag van de maand in onze literaire talkshow Stukken van Schrijvers met vier bijzondere gasten over schrijven, lezen, vertalen, acteren én bewaren.

Beluister de talkshows hier opnieuw

Lees onze literaire reeksen

In 10 x 100 schetsen tien hedendaagse auteurs een beeld van tien schrijvers die 100 jaar geleden geboren werden. In Schrappen en Schaven belichten we titels uit de literaire canon waarvan het handschrift of typoscript aanwezig is in de collectie van het Letterenhuis.

Bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters

Het Lijsternest

Het Lijsternest in Ingooigem is de woning en werkplek van schrijver Stijn Streuvels.

Bezoek Het Lijsternest virtueel

De Atelierflat van Jozef Peeters

Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

Bezoek de Jozef Peetersflat virtueel of boek hier een echte rondleiding in het appartement!

Blader door Zuurvrij

Zuurvrij is het kleurrijke halfjaarlijkse berichtenblad van het Letterenhuis - vol met boeiende en toegankelijke verhalen over Vlaamse literatuur en Vlaams literair archief en over de tentoonstellingen en activiteiten van het Letterenhuis.

Blader hier door enkele nummers

Inspiratie is overal!

Schuilt er een schrijver of kunstenaar in je? Laat je literaire en creatieve talenten de vrije loop met onze opdrachtenbundel 'Inspiratie overal', vol vragen en citaten. Dat geeft je een goed idee van hoe schrijvers naar de wereld kijken en hoe ze te werk gaan om een meesterwerkje te maken. Wie weet is dit wel de start van een nieuwe carrière!

Naar de bundel 'Inspiratie overal'

Lees andermans dagboek

Na de val van Antwerpen in 1914 kwamen 13.000 Belgische soldaten terecht in het Nederlandse interneringskamp van Harderwijk. Een van hen, Henri Picard, hield er een dagboek bij. 

Lees het oorlogsdagboek van Picard

Knip en plak een gedicht

Maud Van Hauwaert en 10 grote Antwerpse dichters helpen je met dichten. Knip en plak en dicht jezelf poëtische gaven toe.

Ga hier aan de slag

Weetjes en collectie op sociale media

Volg het Letterenhuis op Facebook en Instagram. We delen er leuke weetjes, bijzondere collectiestukken en beelden van achter de schermen. 

 Gluren bij de buren

Is je literaire en museale honger niet te stillen? Dan hebben we nog enkele tips voor je bij onze buren:

Meld je aan voor de nieuwsbrief