Internationaal gerenommeerd fotograaf Bieke Depoorter en New Yorks schrijver Gideon Jacobs resideerden op uitnodiging van het Letterenhuis in het Lijsternest. Ze lieten zich inspireren door het huis en de omgeving waar Streuvels het grootste deel van zijn leven woonde, en door het literaire én fotografische werk van Streuvels. Met beeld en woord werkten ze een kortverhaal uit dat zich door het huis, kamer na kamer ontvouwt. Daarin zochten Bieke en Gideon naar verbindingen met Stijn Streuvels’ teksten en foto’s.
(c) Bieke Depoorter/Magnum Photos & Gideon Jacobs
Grenzen
Depoorter en Jacobs onderzochten de manier waarop mensen bewust en onbewust hun leven in kaart brengen met grenzen. Via audio, tekst, foto’s en video’s vertelt The Line het verhaal van een vrouw van middelbare leeftijd. Bij toeval stoot ze op de meest diepgaande lijn, een vreemde grens vele kilometers van haar woonplaats, die ze op onverklaarbare wijze niet kan oversteken.
De stem van het hoofdpersonage neemt je mee door het Lijsternest en vertelt je haar verhaal. Soms nadrukkelijk in beeld, dan weer verborgen helpen teksten, foto’s, video en illustraties je het complexe verhaal te ontdekken en beleven.
Door de lijn tussen het imaginaire en de werkelijkheid te vervagen, creëert het project een surrealistische ervaring die de bezoeker laat reflecteren over zijn eigen grenzen, diegene die ze zelf trokken of vonden, diegene die ze kennen of nog moeten ontdekken.
(c) Bieke Depoorter/Magnum Photos & Gideon Jacobs
In de handen van Bieke Depoorter en Gideon Jacobs wordt het Lijsternest in de zomer van 2021 een drie dimensioneel boek, waar je niet de pagina’s van het boek moet omslaan om het verhaal te lezen, maar wel bijna letterlijk door een verhaal kan wandelen.
Gideon Jacobs en Bieke Depoorter. Foto: Tom Callemin
Radio 1 / VRT kwam op bezoek en sprak met fotografe Bieke Depoorter en Thomas Jacques van het Lijsternest.
Herbeluister het interview en lees het Stijn Streuvels archief op VRTnws.
Dubbeltalent Streuvels
Op 3 oktober 2021 is het 150 jaar geleden dat schrijver Stijn Streuvels geboren werd. Voor het Letterenhuis is dit de aanleiding om het dubbeltalent Streuvels in de spotlights te zetten. Met een dubbelexpo toont het Letterenhuis dat Streuvels niet alleen een getalenteerd, gewaardeerd en gevierd schrijver was, maar ook een begenadigd fotograaf. Creatie, het Streuvelsarchief en het werk van de schrijver lopen als rode draden door het programma. De activiteiten spelen zich af op twee plaatsen: in het Lijsternest in Ingooigem (West-Vlaanderen), de authentiek bewaarde woning van de schrijver, en in het Letterenhuis in Antwerpen, waar zijn omvangrijke archief wordt bewaard.
Praktisch
Expo 'The Line. Bieke Depoorter & Gideon Jacobs te gast'
- Lijsternest, Ingooigem
- van 16 juni t/m 30 september 2021
- open van woensdag t/m zondag, van 11 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur
- ook open op 21 juli en 15 augustus
- tickets
- €3: standaardtarief
- €2: 12 tot 26 jaar, +65 jaar
- gratis: -12 jaar, leraar, stadsgids, begeleider persoon met een beperking
- tickets via lijsternest@vlaanderen.be of 056 77 72 14
Expo 'Oogen die kijken'
- Letterenhuis
- van 2 oktober t/m 31 december 2021
(c) Bieke Depoorter/Magnum Photos & Gideon Jacobs
Over Het Lijsternest
Het Lijsternest in Ingooigem is de mooie, authentiek bewaard gebleven woning en werkplek van de schrijver Stijn Streuvels. Streuvels bouwde Het Lijsternest in 1905, op zoek naar een plek om in alle rust te kunnen schrijven. Door een breed raam heb je aan zijn schrijftafel nog steeds een heerlijk uitzicht over het prachtige, glooiende Ingooigemse landschap dat de auteur inspireerde. Hij bleef er met zijn vrouw Alida Staelens zijn hele leven wonen. Streuvels wilde geen standbeeld, maar hoopte wel dat Het Lijsternest na zijn dood intact bewaard zou blijven. En dat gebeurde. De Provincie West-Vlaanderen kocht en restaureerde het huis en stelde het open voor het publiek, een taak die ondertussen door de Vlaamse Overheid en het Letterenhuis is overgenomen. In de wintermaanden nemen schrijvers hun intrek in Het Lijsternest.
Over de kunstenaars
Bieke Depoorter (B, 1986) behaalde in 2009 een masterdiploma fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Drie jaar later werd ze genomineerd voor de fotocoöperatie Magnum Photos, waar ze in 2016 tot volwaardig lid werd benoemd. Relaties met de onderwerpen van haar foto’s, liggen aan de basis van Depoorters artistieke praktijk. Ze start vanuit toevallige ontmoetingen, en laat zich leiden door de natuurlijke wijze waarop interacties ontstaan. Binnen haar recente projecten bevraagt Depoorter voortdurend het medium zelf en staat ook samenwerking centraal. Tot op heden publiceerde ze vijf boeken. Haar laatste boek Agata publiceerde ze met het haar eigen platform Des Palais, een nieuwe samenwerking met Tom Callemin. Het boek onderzoekt de complexe dynamiek tussen fotograaf en onderwerp, een jonge vrouw die ze ontmoette in een Parijse striptease bar.
Gideon Jacobs (VS, 1989) is een schrijver die bijdragen leverde aan The New Yorker, Artforum, Playboy, The Paris Review, The New York Review of Books, BOMB, VICE, en anderen. Hij maakt ook kunst, waaronder projecten als "#InstaRoadTrip2016"-een fictieve roadtrip van een maand die volledig op Instagram werd gemaakt - en "Landing Pages"- een performance op LaGuardia Airport, in opdracht van de NY/NJ Port Authority. Hij gaf lezingen in Jeu De Paume in Parijs, het Museum van Hedendaagse Kunst van Rome, The School of Visual Arts, The New School, en andere instellingen. Hij werkt momenteel aan een verzameling korte verhalen.