Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhalen in het museum

Beleef in het museum het grote verhaal van de Vlaamse letteren. Ontdek de honderden schrijvers en de belangrijke thema's van twee eeuwen literatuur.

Grote en kleine verhalen over literatuur

Het museum vertelt het verhaal over een veranderende wereld en hoe literatuur daarmee omgaat. Alles kan voor een schrijver een uitgangspunt zijn: wat zich in het dorp afspeelt maar ook alles uit de grote wijde wereld. Het is het verhaal over de verhouding tussen literatuur en realiteit, over kunst en engagement, over traditie en vernieuwing, over protest en avant-garde, over oude en nieuwe waarden…

Bekijk hier de plattegrond van het museum.

De 19de eeuw

Over het pleidooi voor onderwijs en cultuur in de eigen moedertaal, Hendrik Conscience en de roman, Cyriel Buysse en het realisme, de muzikaliteit van Guido Gezelle en Karel van de Woestijne en het fin-de-siècle.

Eerste Wereldoorlog

Oorlogspoëzie en frontblaadjes

De omstandigheden aan het front in de Eerste Wereldoorlog zetten een nieuwe generatie aan het schrijven. Veel auteurs houden dagboeken bij. Anderen schrijven gedichten in de loopgraven, tussen de aanvallen door.

Het interbellum (1918-1940)

Experiment en vormvernieuwing bij Paul van Ostaijen, de economische crisis en het onbehagen van de jaren 1930, het thema stad en platteland in de Vlaamse letteren en de zakelijke en ironische romans van Willem Elsschot.

Tweede Wereldoorlog

Leeshonger tijdens de oorlogsjaren

In mei 1940 valt Duitsland het koninkrijk België binnen. Tijdens de oorlogsjaren groeit bij de bevolking een grote leeshonger: zij wil de ellendige oorlogsomstandigheden vergeten.

Periode 1945 - 1980

De trauma’s van de Tweede Wereldoorlog, engagement en avant-garde, Hugo Claus en Louis Paul Boon, visuele poëzie en experimentele romans, de 'stille generatie' in de jaren 70.

Periode 1980 - nu

De nieuwe schrijversgeneratie van de jaren 1980-1990, mediatisering van de literatuur in Vlaanderen en succesvolle literaire manifestaties.

Meld je aan voor de nieuwsbrief