Overslaan en naar de inhoud gaan

Letterenhuisfestival | Ieder zijn Claus

Een literair feest met optredens en mini-expo's in het Letterenhuis en op een twintigtal locaties in de buurt.

Ik offreer niet één praline, maar een doos vol. De lezer kan kiezen welke hij de mooiste vindt.

Hugo Claus in de Haagse Post, 1963

 

Als archief en geheugen van de Vlaamse literatuur bewaart het Letterenhuis ruim twee miljoen brieven en handschriften, 130.000 foto's en 50.000 affiches. En veel audiovisueel materiaal. Literair archief van 1830 tot nu, op papier en digitaal. En omdat literair archief pas begint te leven als het zichtbaar is, organiseren wij het Letterenhuisfestival!

Deze tweede editie staat in het teken van Hugo Claus (1929-2008).  Op de expo Hugo Claus. Achter vele maskers in het Letterenhuis laat curator Hilde Van Mieghem de meester zelf aan het woord. Op het festival komen kenners en bewonderaars, auteurs, acteurs en muzikanten óver Claus spreken en laten ze zijn teksten weerklinken. Het Letterenhuis sprak samen met het Stadsmagazijn een twintigtal locaties in de buurt aan om op deze dag een uitgelezen en ongehoord programma aan te bieden met als thema Ieder zijn Claus.

Op 5 mei vind je in het Letterenhuis en in de buurt dus volop literatuur - levende literatuur: schrijvers, dichters, buurtbewoners, zangers, slammers, muzikanten, kunstenaars en anderen vertellen verhalen, maken gedichten en lezen voor, zingen of worden geïnterviewd. Op veel plaatsen kun je genieten van prachtige handschriften, schrijversfoto's, films, brieven en affiches, literair archief uit verzamelingen van anderen en uit het depot van het Letterenhuis - en ook in dat depot kun je een kijkje gaan nemen. 

Het Letterenhuisfestival: een unieke kans om ieder zijn eigen Claus aan het woord te laten en andermans Claus te ontdekken.

Praktisch

 • zaterdag 5 mei 2018 van 14 tot 18 uur in en om het Letterenhuis
 • gratis

Festivalkrant

Hugo Claus | Achter vele maskers

17.03.2018 - 01.07.2018

  Beleef Claus' niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. En vang een glimp op van de man achter de vele maskers.

  Claus voor beginners door Roderik Six

  Letterenhuis - museum

  Eigenlijk weet je nog niets over Hugo Claus? Niets over zijn leven, niets over zijn werk? Volg dan een snelcursus met Roderik Six.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief