Overslaan en naar de inhoud gaan

Herman de Coninck

Vers geplakt, een poëziereeks op ATV met Maud Vanhauwaert

In de vierde aflevering van 'Vers geplakt' gaat Maud Vanhauwaert met het gedicht 'Oostduinkerke' naar de Zoo van Antwerpen.

Maud trekt met dit gedicht naar de Antwerpse Zoo en gaat met passanten in gesprek over het gedicht.

Ontdek hier alle uitzendingen van 'Vers geplakt' >>

Herman de Coninck (1944-1997) staat bekend als de man die zijn volk poëzie leerde lezen. Hij was dichter, journalist, criticus, essayist en tijdschriftleider.

Al op vijftienjarige leeftijd was hij vastberaden om schrijver te worden. Na zijn middelbare school trok hij dan ook naar Leuven om er Germaanse filologie te studeren.

Humo en het Nieuw Wereldtijdschrift

De Coninck startte zijn professionele leven in 1966 als leraar, maar al snel, in 1970, werd hij redacteur bij het weekblad Humo. Samen met Piet Piryns deed hij daar spraakmakende interviews. In 1983 verliet hij Humo om een nieuw literair-journalistiek tijdschrift te leiden, het Nieuw Wereldtijdschrift. Als tijdschriftmaker, essayist en geliefd en succesvol dichter had De Coninck een uiterst invloedrijke positie in de literaire wereld van die jaren.

De man die zijn volk poëzie leerde lezen

Met zijn eerste dichtbundel De lenige liefde (1969) maakte hij poëzie toegankelijk voor iedereen. De Coninck herwaardeerde hierin de gewone taal en dus ook het gewone leven. De gedichten waren in vorm en inhoud een reactie op de experimentele poëzie van de periode daarvoor. Door hun eenvoudige vertelvorm, opgewekte toon, de nuchtere, gewone en toegankelijke taal werd deze poëzie razend populair.

Nagedachtenis

De Coninck overleed in 1997 plotseling, na een hartstilstand op straat in Lissabon. Hij werd begraven op het ereperk van de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof.
Aan het Tramplein in Antwerpen, vlakbij het huis waar de dichter woonde, werd het gedicht Thuis aangebracht. Een beeld ontworpen door Elke van Steenbergen kreeg in 2016 een plaatsje in de Antwerpse Zoo. In 2017, twintig jaar na het overlijden van de dichter, verscheen een biografie geschreven door Thomas Eyskens. Sinds 2007 wordt de ook Herman de Coninckprijs uitgereikt, een poëzieprijs.

Herman de Coninck in het Letterenhuisarchief

54 propvolle dozen met archiefmateriaal van Herman de Coninck werden in 1998 in het Letterenhuis ondergebracht. Er zaten enkele typoscripten in, maar ook brieven – vooral uit de periode 1983-1997 toen De Coninck hoofdredacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift was. Het archief bestond niet alleen uit papier, maar er zaten ook tweehonderd diskettes en oude floppy’s in, met brieven en inzendingen voor het Nieuw Wereldtijdschrift. Het was de eerste keer dat ook digitaal gevormd archief in het Letterenhuis terechtkwam.

 

Artikels uit ons tijdschrift Zuurvrij

Joseph Brodsky en Herman de Coninck

een artikel uit Zuurvrij 1

Herman de Coninck publiceert in het Nieuw Wereldtijdschrift een stuk van de in New York wonende Russische dichter Joseph Brodsky en hij stelt hem een alternatieve betaling voor.

Postscriptum | Herman de Coninck in brieven

een artikel uit Zuurvrij 2

Herman de Coninck was een voorstander van het in ere houden van de briefschrijfkunst. Bovendien was hij ook een fervent en buitengewoon bekwaam beoefenaar van het genre.

Koken met Herman de Coninck - digitale recepten van een dichter

een artikel uit Zuurvrij 2

Herman de Coninck hield van koken, en van eten. Maar in het proza van De Coninck is niets te vinden over eten of het bereiden van maaltijden en ook in zijn poëzie figureert eten of voedsel maar een heel enkele keer. Gelukkig was daar floppy 199 uit zijn nalatenschap ...

Uitzendingen

Meld je aan voor de nieuwsbrief