Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeken op Woensdag voorjaar 2022

Naast de Donderdagen van de Poëzie organiseert Antwerpen Boekenstad een reeks middaglezingen in het Letterenhuis: 'Boeken op woensdag'. Literair journalist Dirk Leyman gaat in het Letterenhuis in gesprek met een schrijver uit Vlaanderen of Nederland die onlangs een nieuwe roman of non-fictieboek heeft gepubliceerd.

Patrick Conrad met De verdwijningen

2 februari, 12u30-13u30

“Nooit schreef Patrick Conrad een betere ‘roman noir’ dan De verdwijningen,” schreef De Standaard onlangs.  Een goede reden om Patrick Conrad (1945) uit te nodigen voor een diepgaand gesprek met Dirk Leyman over een boek dat zich afspeelt in de jaren zeventig van Antwerpen. Conrad beleefde die jaren in het echte leven zelf vanop de eerste rij als dandyeske pink poet. In deze misdaadroman geeft hij een speelse en ook kritische inkijk in de golf van decadentie die door Antwerpen waarde aan de hand van een misdaadverhaal en de neergang van een schatrijke Antwerpse familie.

 

Maarten Inghels met Het mirakel van België

2 maart, 12u30-13u30

Het nieuwe boek van Maarten Inghels (1988) zoekt de grens op tussen fictie, reportage en autobiografie. Jaren geleden maakte Inghels kennis met de meesteroplichter Piet Van Haut en besefte meteen een meesterlijk onderwerp in handen te hebben waar hij een roman over wilde schrijven. Inghels besloot hem te volgen. Wat volgt is een amusant kat- en muisspel en een boek waarin Inghels zijn ontdekkingstocht optekent: wie is Van Haut en wie is de schrijver die een oplichter tot zijn literaire project heeft gemaakt? Een ontluisterend verhaal over heldendom, ijdelheid, hebzucht, ambitie en manipulatie, niet enkel van de oplichter, maar ook van de auteur.

 

Els Snick met Het land tussen de talen - Reportages uit België van Stefan Zweig

6 april, 12u30-13u30

Els Snick (1966), vertaalster en bezielster van het Joseph Roth Genootschap, heeft een nieuwe vertaling klaar van reportages van literaire reus Stefan Zweig over ons land. Zweig leerde België kennen door zijn vriendschap met de Belgische dichter Emile Verhaeren, een vriendschap die bruusk stopte door de Eerste Wereldoorlog. In de zomer van 1902 reisde Zweig voor het eerst naar België. Hij bezocht Oostende en Brugge. In volle oorlogstijd publiceerde Zweig reportages over Luik, Leuven en Antwerpen. In 1928 schreef hij over de slagvelden van Ieper, de inhuldiging van de Menenpoort en het oorlogstoerisme. In Het land tussen de talen – Reportages uit België lees je Zweigs fascinerende reportages die prachtig werden vertaald door Els Snick en geïllustreerd door Koen Broucke. 

 

Eric Rinckhout met Willem Elsschot in Parijs

4 mei, 12u30-13u30

De fascinatie van Eric Rinckhout (1956) voor Alfons De Ridder alias Willem Elsschot houdt niet op. Na zijn boek over de sporen van Elsschot in Antwerpen, ging Rinckhout op zoek naar het verhaal van de zakenman-auteur in Parijs. Elsschot laat zijn debuut Villa des Roses zich afspelen in Parijs, een roman van het moderne leven en van het bedrog − in zaken en in de liefde. Wat blijft over van het Parijse pension dat de titel gaf aan dit boek? Zijn er in de Franse hoofdstad nog sporen terug te vinden van Alfons De Ridder en zijn verblijf in 1906-’07? Wie waren de uitbaters en de gasten in het inmiddels legendarische pension van de rue d’Armaillé? Wie gaat schuil achter hoofdrolspelers Richard Grünewald en Louise Créteur? En wat waren Elsschots inspiratiebronnen?

Praktisch

  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

    02.02 Patrick Conrad met De verdwijningen

    02.03 Maarten Inghels met Het mirakel van België

    06.04 Els Snick met Het land tussen de talen – Reportages uit België van Stefan Zweig
     
    04.05 Eric Rinckhout met Willem Elsschot in Parijs

  • telkens van 12.30 tot 13.30 uur

  • gratis toegang

Meld je aan voor de nieuwsbrief