Overslaan en naar de inhoud gaan
Edgar Barbaix (1893 - 1973), Virginie Loveling, borststuk, deels getekend. (reproductie), tg:lhph:43291, Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis

Vrouwelijke auteurs in de literaire canon

Leesclub

Meer diversiteit in de literaire canon. Dat is het opzet van auteurscollectief Fixdit. Lees dus mee, vier avonden lang: door vrouwen geschreven literaire klassiekers uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. Het deed in januari 2021 veel stof opwaaien: in essays in Trouw en De Standaard betoogden auteurs Manon Uphoff, Jannah Loontjens, Fleur Speet en Annelies Verbeke dat er nog wat blinde vlekken weg te werken zijn en nog heel wat rijkdom te ontginnen valt.

'Vrouwelijke auteurs zijn vaak vernieuwers, maar in de literatuurgeschiedenis zie je daar nauwelijks iets van terug' - Fixdit

Fixdit-leesclub

Om bij te dragen aan meer diversiteit in de literaire canon organiseert Fixdit in samenwerking met de Querido Academie en het Letterenhuis de Fixdit-leesclub. Vier avonden staat er een ander boek centraal: vier door vrouwen geschreven literaire klassiekers uit de eerste helft van de twintigste eeuw die alle aandacht verdienen. De eerste leesclub zet het meeslepende en beklemmende Een revolverschot van Virginie Loveling in de kijker.

Virginie Loveling

Annelies Verbeke bespreekt Een revolverschot van Virginie Loveling
Donderdag 24 juni

De meeslepende en beklemmende roman Een revolverschot verscheen in 1911 en is een van de beste romans van de Vlaamse schrijfster Virginie Loveling (1836-1923). Georgine en Marie Santander zijn twee huwbare notarisdochters. Maries frustratie over een uitblijvend huwelijk en de jaloezie op haar jonge zus lopen uit de hand als beiden dezelfde man willen.

Annelies Verbeke zette het boek om naar een versie die de aandacht van de hedendaagse lezer niet afleidt met oude spelling, en waarin hier en daar een woord wordt aangepast en verklaard. Maar wel een versie met respect voor Virginie Lovelings rijke woordenschat, haar liefde voor neologismen, haar ritme en stilistische kracht.

Bestel je plaatsje voor deze leesclub

Vier leesclubs

Na Virginie Loveling zijn enkele Nederlandse vrouwelijke auteurs aan de beurt:

  • Donderdag 22 juli bespreekt Maarten Doorman de gelaagde roman Eenzaam avontuur van Anna Blaman.
  • Donderdag 16 september bespreekt Jannah Loontjens het zinderende Een coquette vrouw van Carry van Bruggen.
  • Donderdag 14 oktober bespreekt Yra van Dijk humoristische en gevoelige Laten we vader eruit gooien van Mary Dorna.

Alle leesclubavonden worden gepresenteerd door Shantie Singh.

Bestel je plaatsje voor de complete leesclub

Praktisch

  • Een losse lezing  à € 24,99 (studententarief: € 15)
  • De complete leesclub van vier lezingen à € 75 (studententarief: € 45)

En er is meer

Boeken

Speciaal voor deze gelegenheid worden drie van de vier leesclubtitels opnieuw uitgegeven. De boeken verschijnen bij uitgeverij De Geus als Salamanderpocket, de eerste Nederlandstalige pocketboekreeks. Je kunt de boeken aanschaffen bij je lokale boekhandel.

  • Een revolverschot van Virginie Loveling, ISBN 9789044545593
  • Eenzaam avontuur van Anna Blaman, ISBN 9789460928369
  • Een coquette vrouw van Carry van Bruggen verschijnt op 24 augustus, ISBN 9789044545890
  • Laten we vader eruit gooien van Mary Dorna verschijnt op 24 september, ISBN 9789044545906

Podcasts

Over deze en andere moderne klassiekers geschreven door vrouwen maakt Fixdit in samenwerking met De Gids een reeks podcasts. De eerste, over Virginie Lovelings Een revolverschot, verschijnt in juni.

Meld je aan voor de nieuwsbrief