Overslaan en naar de inhoud gaan
VRT, foto: Joost Joossen

Stukken van Schrijvers 4

Annelies Beck over haar liefde voor archiefonderzoek. Bernard Dewulf over de schilderijencollectie van het Letterenhuis. Ingrid Weverbergh over Jotie T'Hooft. Sigrid Bousset over het Huis van Herman Teirlinck. Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes laten muzikaal van zich horen.

Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat in gesprek met Annelies Beck, Bernard Dewulf, Ingrid Weverbergh en Sigrid Bousset. Allen zijn ze geïnspireerd geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Gecombineerd met muzikale intermezzo's van Esmé Bos, Bart Voet & Ben Faes.

Annelies Beck

Terzake-anker Annelies Beck schreef Toekomstkoorts, een roman over Brazilië met een verhaal van 100 jaar geleden en een van nu. Met onze gastvrouw gaat zij daarover in gesprek, en over haar liefde voor archiefonderzoek en ook voor het schrijven van brieven.

Annelies Beck (°1973) is journaliste, presentatrice en schrijfster. Ze studeerde Hedendaagse Geschiedenis in Gent en Braziliaanse Studies in Londen. Ze is vooral bekend van haar werk voor Radio1 en VRT. Samen met Katleen Cools presenteert ze het dagelijkse duidingsprogramma Terzake. In 2011 debuteerde ze met de historische roman Over het kanaal.

Bernard Dewulf

Bernard Dewulf is dichter, maar schrijft ook voor het toneel, en over kunst - en het verdere leven. ZIjn dichterlijke oog kent het belang van kijken. ZIjn analyse is steeds verrassend en poëtisch. We hebben Dewulf gevraagd om eens te dwalen door de schilderijencollectie van het Letterenhuis en er enkele pareltjes uit te kiezen voor Stukken van Schrijvers.

Bernard Dewulf (°1960) is dichter, columnist en essayist. Hij is een begenadigd kijker: zowel zijn gedichten als columns zijn gebaseerd op nauwlettende en esthetiserende observatie. Dewulf heeft een zwak voor schilderkunst, waarover hij wekelijks schrijft in De Standaard Magazine.

Ingrid Weverbergh over Jotie T'Hooft

Op het moment van zijn dood was de 21-jarige Jotie T'Hooft de rijzende ster van de Nederlandstalige letteren. Tegenwoordig is hij een literaire legende. In 1975 trouwde hij met zijn jonge geliefde Ingrid Weverbergh. Zijn schoonvader, directeur van uitgeverij Manteau, bezorgde hem werk als lector bij deze uitgeverij en zorgde voor de publicatie van zijn eerste bundel Schreeuwlandschap in 1975. Ingrid Weverbergh blikt in het Letterenhuis terug op deze woelige periode.

Ingrid Weverbergh jureert jaarlijks voor de schrijfwedstrijd op scholen De Wondere Pluim en organiseert ook jaarlijks Zinspeling, een poëzieavond met muziek op het Antwerpse Zuid.

Sigrid Bousset over het Huis van Herman Teirlinck

Precies vijftig jaar na het overlijden van Herman Teirlinck kreeg zijn huis in Beersel met een nieuwe eigenaar ook een nieuwe culturele bestemming. Het huis is nu een residentie voor schrijvers en kunstenaars en een plek voor culturele uitwisseling. Hugo de Greef en Sigrid Bousset zijn de drijvende krachten achter het initiatief. Bousset vertelt ons over het belang om schrijvershuizen als dat van Teirlinck te koesteren.

Sigrid Bousset was jarenlang directeur van literatuurhuis Passa Porta. Na een periode als kabinetsadviseur van minister van cultuur Gatz, koos zij voor het literaire ondernemerschap. Ze cureert het tweejaarlijks literaire festival Brutaal in Brugge en coördineert de activiteiten rond het Huis van Herman Teirlinck.

Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet zijn sinds hun afstuderen in 1994 samen én afzonderlijk actief. Begin dit jaar toerden ze samen met Bart Moeyaert met de voorstelling Broere, en momenteel loopt hun concerttour LIED. Daarvoor schreven ze zelf nieuwe, Nederlandstalige liedjes en vertaalden een paar anderstalige favorieten naar het Nederlands. Voor de talkshow Stukken van Schrijvers diepen ze de mooiste nummers uit hun brede repertoire op, en brengen die voor u samen met contrabassist Ben Faes.

Esmé Bos maakte naam met Duveltjeskermis. Ze werkte mee aan muziektheaterproducties bij o.a. Laika, zong bij El Tattoo del Tigre en was backing vocalist bij dEUS. Haar nieuwe Nederlandstalige cd samen met Bart Voet heet LIED.

Bart Voet maakte en speelde muziek bij MartHa!tentatief en HET PALEIS. Hij werkt de laatste tijd vooral samen met Esmé Bos aan eigen muzikale projecten zoals Wals (met Gwen Cresens) en Wiegelied, een slaapliedjesconcert voor peuters.

Praktisch

Meld je aan voor de nieuwsbrief