Overslaan en naar de inhoud gaan
VRT, foto: Joost Joossen

Stukken van Schrijvers 3

Yves Petry over Hugo Claus, schrijvers en de literaire wereld. Dahlia Pessemiers-Benamar over Paul van Ostaijen. Ellen van Pelt over de biografie van schrijver Roger van de Velde. Ludwig Lemaire over onze affichecollectie. Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes laten muzikaal van zich horen.

Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat in gesprek met Yves Petry, Ellen van Pelt, Ludwig Lemaire en Dahlia Pessemiers-Benamar, die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Gecombineerd met muzikale intermezzo's van Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes.

Yves Petry - Het Fragment

Op 21 februari verscheen de nieuwe roman van Petry De geesten. Samen met hem duikt Cathérine Vandoorne in de collectie van het Letterenhuis.

Yves Petry (°1967) is schrijver en essayist. Hij publiceerde in diverse literaire tijdschriften en maakte zijn romandebuut met Het jaar van de man (1999). Zijn romans Gods eigen muziek (2001), De laatste woorden van Leo Wekeman (2003) en De achterblijver (2006) kregen lovende kritieken. In 2006 ontving Petry de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Zijn roman De maagd Marino (2010) werd bekroond met de prestigieuze Libris Literatuurprijs 2011 en met De Inktaap 2012, de literaire jongerenprijs van het Nederlands taalgebied.

 

Ellen van Pelt - uit de leeszaal

Ellen Van Pelt schrijft een biografie over Roger van de Velde, een van de vele schrijvers die (bijna) in de vergeetput belandden. Hoewel hij niet helemaal vergeten is. Zijn boeken zijn een geheimtip: Dimitri Verhulst noemt hem steevast zijn favoriete schrijver, Erik Vlaminck schreef het theaterstuk Van de Velde: j'aimerais mieux de bouche vous le dire, en filmmaker Kris Verdonck maakte een kortfilm geïnspireerd op Van de Veldes boek De knetterende schedels.

Ellen van Pelt (°1980) is schrijfster. Ze studeerde psychologie en werkte meer dan tien jaar als psychologe. Haar debuut Drift verscheen in 2015. Haar biografie over Roger van de Velde verschijnt in 2020.

Ludwig Lemaire - Het Beeld

Voor Stukken van Schrijvers kiest Ludwig Lemaire een affiche met literaire linken uit de gigantische affichecollectie van het Letterenhuis.

Kunstschilder Ludwig Lemaire (°1961) heeft een sterke band met poëzie en werkte ook samen met enkele dichters. Zo ging hij voor Uit het zicht aan de slag met Amina Belorf. Met Peter Holvoet-Hanssen, Peter Theunynck, Lies van Gasse, Maud Vanhauwaert en Carmien Michels maakte hij de graphic novel/graphic poem Renga. Gehavende Stad (2017). Schetsen en tekeningen voor Renga zijn te zien in een kleine expo in de hal van het Letterenhuis (van 18 mei tot 8 juni).

Dahlia Pessemiers-Benamar

Meestervertelster Dahlia Pessemiers-Benamar komt snuisteren in het Letterenhuis en vertelt over wat ze zoal tegenkwam in de collectie.

Actrice en maakster Dahlia Pessemiers-Benamar (°1975) speelde bij De Roovers, Walpurgis, tgStan, het Toneelhuis, HET PALEIS, het Zesde bedrijf en Action Zoo Humain. Ook was ze te zien in de tv-reeksen Emma, De Ridder, Thuis, Witse en Bullets. Voor HET PALEIS schreef en speelde ze de voorsteling Baba (2013). In haar vzw Dunia ontwikkelt Dahlia haar creaties, steevast met een gemengde cast. In haar werk laat ze verschillende talen en muziekgenres samensmelten.

Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet zijn sinds hun afstuderen in 1994 samen én afzonderlijk actief. Begin dit jaar toerden ze samen met Bart Moeyaert met de voorstelling Broere, en momenteel loopt hun concerttour LIED. Daarvoor schreven ze zelf nieuwe, Nederlandstalige liedjes en vertaalden een paar anderstalige favorieten naar het Nederlands. Voor de talkshow Stukken van Schrijvers diepen ze de mooiste nummers uit hun brede repertoire op, en brengen die voor u samen met contrabassist Ben Faes.

Esmé Bos maakte naam met Duveltjeskermis. Ze werkte mee aan muziektheaterproducties bij o.a. Laika, zong bij El Tattoo del Tigre en was backing vocalist bij dEUS. Haar nieuwe Nederlandstalige cd samen met Bart Voet heet LIED.

Bart Voet maakte en speelde muziek bij MartHa!tentatief en HET PALEIS. Hij werkt de laatste tijd vooral samen met Esmé Bos aan eigen muzikale projecten zoals Wals (met Gwen Cresens) en Wiegelied, een slaapliedjesconcert voor peuters.

Praktisch

Meld je aan voor de nieuwsbrief