Overslaan en naar de inhoud gaan
VRT, foto: Joost Joossen

Stukken van Schrijvers 1

Tom Naegels over zijn eigen archief (en dat van anderen). Herman Brusselmans over Jan Emiel Daele. Tom van Bauwel leest Jeroen Brouwers. Els Snick over Joseph Roth. JackoBond zingt.

Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat in gesprek met Tom Naegels, Herman Brusselmans, Tom van Bauwel en Els Snick, die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. De talkshow sluiten we af met een concertje van JackoBond.

 

Beluister hier de eerste Stukken van Schrijvers

 

Tom Naegels in archieven

Tom Naegels schonk vorig jaar zijn auteursarchief aan het Letterenhuis. Bovendien brengt hij voor zijn volgende boek tegenwoordig veel tijd door in archieven. Hij vertelt er ons alles over.

Tom Naegels (°1975) is een Vlaams auteur, journalist en columnist. Zijn bekendste roman Los (2005) werd in 2008 verfilmd door Jan Verheyen. Zijn journalistieke werk en columns verschijnen in De Standaard. Tusen 2011 en 2016 was hij ook de ombudsman van die krant. Momenteel werkt hij aan een boek over de geschiedenis van de migratie in België.

Herman Brusselmans - Het Fragment

Herman Brusselmans studeerde in 1980 af aan de universiteit van Gent op de schrijver Jan Emiel Daele. Het auteursarchief van Daele (met handschriften, brieven en foto’s) bereikte het Letterenhuis in 1978, vlak na zijn zelfmoord en de moord op zijn vrouw. Voor Stukken van Schrijvers dook Herman Brusselmans in het Letterenhuis opnieuw onder in het werk en het archief van zijn ‘scriptieonderwerp’, en deelt hij met ons zijn bevindingen.

Romancier, dichter, columnist en voetbalanalist Herman Brusselmans debuteerde in 1982 met de verhalenbundel Het zinneloze zeilen. In 1985 brak hij door met de roman De man die werk vond, om daarna niet meer van het hoofdpodium van de Vlaamse literatuur te verdwijnen. In februari 2019 verscheen zijn jongste roman, Zo dom als Albert Einstein. Met zijn meer dan vijftig romans en 25 bundels verhalen, gedichten, essays, columns en kritieken is hij vermoedelijk met gemak de meest productieve Vlaamse schrijver ooit.

Tom van Bauwel bloemleest de mooiste brieven van Jeroen Brouwers

Schrijvers en brieven, het vormt een heerlijke combinatie. Acteur Tom van Bauwel bracht de voorbije jaren al een aantal keren een monoloog naar de gepubliceerde correspondentie van Jeroen Brouwers. Hij bloemleest de mooiste brieven voor ons en ontdekt er enkele nieuwe in onze archieven.

Tom van Bauwel (°1965) is een Vlaams acteur en regisseur. Hij acteerde in heel wat theaterproducties, voor film en televisie. Hij bracht meerdere monologen waaronder Vorm Vormt Vormen op teksten van Paul vn Ostaijen en De Schipbreukeling van Benno Barnard.

Els Snick vertaalt Joseph Roth (en vond een sleutelbrief in het Letterenhuis)

Vertaalster Els Snick komt vertellen over haar nieuwe boek Elke vriendschap met mij is verderfelijk. Daarin vertaalde ze de briefwisseling tussen de Duitse schrijver Joseph Roth en Stefan Zweig. In het Letterenhuis vond Snick ooit een briefje van Roth. Een brief met effect dan nog. Meer daarover op de avond zelf!

Els Snick (°1966) is vertaalster en docente Duits aan de Universiteit Gent. Ze legde zich toe op het leven en het (vertalen van het) werk van de Joods-Oostenrijks-Hongaarse schrijver en journalist Joseph Roth (1894-1939).

JackoBond zingt

JackoBond is singer-songwriter Riet Muylaert. Ze neemt u mee in haar wereld. Riet bezingt op haar eigen manier het leven. Gewoon en tegelijk buitengewoon. Authentiek, integer, eerlijk, grappig, filosofisch, kinderlijk eenvoudig, ontwapenend. Maar altijd raak.

Praktisch

  • donderdag 28 maart van 20 tot 21.30 uur
  • tickets: €5, €3 of gratis

Meld je aan voor de nieuwsbrief