Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijn Streuvels, fotograaf

activiteit bij de expo Oogen die kijken

Stijn Streuvels staat bekend als meester-observator. Dat tekent zich af in zijn boeken, maar ook in de duizenden foto’s die hij maakte. Streuvels was namelijk ook een enthousiast fotograaf. Hij bracht bijna 60 jaar lang zichzelf, zijn familie, zijn vrienden en zijn leefwereld in beeld.

Het is gebeurd een Zondag in de vasten, als we van de vespers teruggekeerd waren dat hij met een fototoestel voor de dag kwam! (...) Het is een memorabele dag geworden met dat eerste 'portretten trekken', bijzonderlijk bij het onwikkelen - want alles was in gereedheid: donkere kamer met al de toebehoorten, waar we tegen elkaar gedrongen in het nauwe omhein, met angstige nieuwsgierigheid zaten te kijken wat er op de plaat zou verschijnen.

Stijn Streuvels, Avelgem, 1946

 

Streuvels volgde de evolutie van de fotografie op de voet. Zijn eerste stappen in de fotografie zette hij met primitieve zelfgemaakte camera's. Rond 1900 kocht hij zijn eerste echte camera, in 1932 schafte hij zijn eerste Laica-toestel aan.

Maar was Streuvels ook een goede fotograaf? En wat maakt zijn foto's bijzonder of interessant? Vragen die cultuurjournalist Joris Vergeyle voorlegt aan fotograaf Stephan Vanfleteren en tentoonstellingscurator Arne De Winde. Wat vinden zij van het resultaat van ruim 60 jaar intensief fotograferen?

Vanfleteren en De Winde kiezen elk enkele foto's uit het gigantische Streuvelsarchief en geven uitleg bij hun keuze.

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat Stijn Streuvels geen goede fotograaf was. Het goede nieuws is dat Stijn Streuvels een interessante fotograaf was. Streuvels was een prutser, ijdeltuit en amateur. En dat maakt hem juist zo interessant.

Stephan Vanfleteren, in Stijn Streuvels, Fotografisch werk, 2021

Praktisch

  • donderdag 28 oktober 2021 om 20 uur
  • in het auditorium van het Letterenhuis
  • ticket: €10 / €7 / €3
  • bestel je ticket online
Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief