Overslaan en naar de inhoud gaan
Mustafa Kör en Astrid Haerens

Poëzieweek 2021

Astrid Haerens en Mustafa Kör

Poëzieweek 2021 viert het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Bruggen bouwen tussen mensen en mensen verbinden met poëzie dus.

Samen

Poëzie is al lang niet meer voorbehouden aan de dichter in de eenzame zolderkamer. Dichters vinden elkaar via festivals en digitale fora. Ze nemen een standpunt in, engageren zich. Denk maar aan De Eenzame Uitvaart, de Klimaatdichters, de Partij voor de Poëzie, Dichters van Wacht, …  Hun woorden rijgen zich aaneen en vormen een levensader die pulseert en het hart vormt van onze samenleving. Ze verbinden en voeden ons, inspireren en brengen samen.

Astrid Haerens en Mustafa Kör

We vroegen dichters Astrid Haerens en Mustafa Kör om samen een gedicht te schrijven. Het werd een artistiek project, waarbij Astrid en Mustafa elkaar een reeks briefgedichten sturen.

Lees de briefgedichten

Praktisch

Tijdens de Poëzieweek (van 28 januari tot en met 3 februari) kun je op onze site elke dag een nieuw briefgedicht lezen.

Op 3 februari lezen beide dichters hun briefgedichten voor tijdens een gesprek over hun dichtwerk. Gastvrouw Vanessa Broes praat met Astrid Haerens en Mustafa Kör over hun werk én over hun samenwerking.

Van dat gesprek kun je gratis mee genieten via Antwerpen Leest/streams.

Over de dichters

Astrid Haerens

Astrid Haerens (1989) groeide op in Zwevegem en woont in Brussel. Astrid schrijft proza en poëzie. Haar debuutroman Stadspanters verscheen in 2017; ander werk publiceerde ze onder meer in Revisor, De Gids, Het liegend konijn, de Poëziekrant, DW B, G., Deus ex Machina, Hard//Hoofd, etc.

Voor het project Iedereen Dichter trok Astrid Haerens in het voorjaar van 2020 naar de Westhoek. Aan de hand van publieke interventies en open schrijfsessies ging ze op zoek naar de hartslag van de streek, om deze in poëzie te gieten. Astrid sprak met meer dan 200 inwoners uit de streek: van postbodes tot burgemeesters, van kunstenaars tot landbouwers. Die ontmoetingen vertaalde ze in poëzie en beeld, terug te vinden in een online poëzieplattegrond. 

www.iedereendichter.be/project

Mustafa Kör

Mustafa Kör (1976) is schrijver en dichter. Hij is geboren in Anatolië en groeide op in Opgrimbie. Bekend is hij onder meer van zijn roman De Lammeren (2007). In 2008 was Mustafa Kör een jaar lang stadsdichter van de stad Genk. Zijn poëziedebuut Ben jij liefde (2016) kreeg veel lof en werd genomineerd voor de Theater aan zee-debuutprijs.  Zijn werk werd bekroond met de twee jaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen, de El Hizjra literatuurprijs en de Groene Waterman -publieksprijs.

In 2019 was Mustafa Kör verbleef gedurende enkele weken ‘Dichter in Residentie’ op het THHI in Tessenderlo. Met dat project wilde hij d.m.v. taal en bewustwording een groep jongeren warm maken voor kunst en cultuur. Een uniek poëzieproject voor het secundair onderwijs dat verrassende resultaten opleverde. Poëziejongens (2019) is de neerslag van het project.

Lees de briefgedichten

Meld je aan voor de nieuwsbrief