Overslaan en naar de inhoud gaan

Museumnacht 2022

Museumnacht komt er aan – ontdek hier wat er op 6 augustus 2022 in het Letterenhuis op het programma staat. Kom luisteren naar literaire performances, gesprekken en muziek!


Individuele bezoekers

Museumnacht Antwerpen

Zin in een warme zomeravond vol cultuur onder een heldere sterrenhemel? Museumnacht Antwerpen is terug.

Op zaterdagavond 6 augustus openen Antwerpse musea hun deuren. Tussen 19.00 uur 's avonds en 1 uur 's nachts verrassen ze met een uitgebreid programma waar voor iedereen wel iets bijzonders tussen zit. Op deze unieke avond zie je jouw favoriete huizen in een nieuw nachtlicht.

Museumnacht binnenplein Letterenhuis

 

Het leven, een verhaal 

19.00 – 01.00 uur (doorlopend, vrij in te pikken)
Performance, literatuur, vertelling, vertoning, muziek

Acteur/theatermaker/schrijver Rashif El Kaoui duikt in het levensverhaal – met auteurs van kronieken, autobiografieën en autofictie én auteurs die de combinatie van orale en geschreven literatuur opzoeken – met alle onverwachte kruisbestuivingen daartussen. ‘Ik schrijf dus ik ben. Ik spreek dus ik ben.’

Een programma waarin gesprekken met auteurs afwisselen met literaire optredens, geluidsfragmenten, spoken word performances én muziek.

De gasten zijn Arne Demets - Brigitte Raskin -  Giuseppe Minervini - Hind Eljadid - Michelle Samba - Peter Verhelst - Tom Lanoye - Yousra Benfquih - Audiocollectief SCHIK

 

Programma

19:00- 19:15: Rashif El Kaoui verwelkomt

19.15- 20.00: Hind Eljadid

19.45- 20.45: Yousra Benfquih

20.30- 21.45: Peter Verhelst

21.45- 22.30: Tom Lanoye

22.00- 22:45: Mirke van Audiocollectief SCHIK

23.00-23.30: Brigitte Raskin

23.00- 00.15: Michelle Samba

23:45- 01.00: Giuseppe Minervini

Arne Demets zorgt voor muziek doorheen het programma.

 

Over Rashif El Kaoui

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, theatermaker en schrijver.In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, zijn werk werd ook opgepikt door Das Mag. Als acteur wisselt hij af tussen grote producties en kleinere, meer sociaal geëngageerde projecten. Zijn werk als maker bewandelt de lijn tussen realiteit, fictie en publieksbetrokkenheid. In 2021 maakte hij voor Het Zuidelijk Toneel de multimediale theaterproductie/documentaire ‘De Bastaard’, een persoonlijk verhaal rond de bi-culturele identiteit.

Rashif El Kaoui

Rashif El Kaoui © Danny Willems

Over de gasten

Arne Demets

Arne Demets is gitarist, producer en componist. Hij maakt geluiden, neemt ze op en manipuleert ze. Hij ordent ze zo dat ze als muziek klinken. Hij combineert invloeden uit verschillende genres en creëert daarmee een eigen en unieke stijl.

Brigitte Raskin

Brigitte Raskin debuteerde in 1988 als schrijfster met de roman Het Koekoeksjong. In 1994 volgde het familie-epos De eeuw van de ekster. Raskin combineert haar literaire werk met journalistiek en werd in 2021 juryvoorzitter van de Boon voor fictie en literaire non-fictie, de nieuwe Vlaamse literatuurprijs.

Giuseppe Minervini

Giuseppe Minervini is filosoof, muzikant, regisseur, redacteur en schrijver. Hij publiceerde non-fictie, poëzie en proza in onder meer DW B, De Gids en Humo. In 2023 verschijnt zijn debuutroman Krank.

Hind Eljadid

Hind Eljadid Is woordkunstenaar en schrijver. Voor haar performance woordkunst won ze verschillende awards. Haar platform ‘zonderwolk’ biedt een podium aan woordkunstenaars, rappers, storytellers en comedians; in 2021 organiseerde ze het Belgisch kampioenschap Slam Poetry. In 2021 debuteerde ze op papier met het boek Kruimeldief.

Michelle Samba

Michelle Samba is muzikant en studeerde af aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Ze is bezig met drummen, zingen, produceren, componeren, schilderen, schrijven, regisseren en wereldmuziek.

Peter Verhelst

Peter Verhelst is een gelauwerd auteur van poëzie, romans, novelles, theaterteksten, scripts en boeken voor jonge lezers. Hij werkt geregeld samen met beeldend kunstenaars. In 2021 kreeg Verhelst de Constantijn Huygens-prijs voor zijn oeuvre.

Tom Lanoye

Tom Lanoye is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van het Nederlandse taalgebied, en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals.

Yousra Benfquih

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Ze is inmiddels een vaste waarde op de Vlaamse podia. Haar werk lees je o.a. in Kluger Hans, DW B, Poëziekrant en De Revisor. In 2019 werd ze genomineerd voor de Joost Zwagerman essayprijs en in 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van Rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Woord-Drama van de Kunsthumaniora.

Audiocollectief SCHIK

Audiocollectief SCHIK bestaat uit Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist. Alle drie zijn bezig met theater, schrijven en radiomaken. Als SCHIK maken ze audioverhalen voor thuis en op locatie. In radiodocumentaires, podcasts, sounddesign en live performances zoekt SCHIK naar de grens tussen verhaal en ervaring, de grens tussen radio en theater. Tijdens Museumnacht komt Mirke Kist naar het Letterenhuis.

 

Dagboeken en verhalen in de schatkamers van het Letterenhuis 

19.30 – 21.00 – 22.30 - 23.30 (duur: 20 minuten)
Depotrondleiding

Het Letterenhuis bewaart ruim twee miljoen brieven in zijn literaire archiefcollectie . Tijdens een kort depotbezoek toont een archivaris de meest tot de verbeelding sprekende brieven, foto’s, manuscripten, dagboeken en andere egodocumenten van auteurs.

 

 

Museumnacht

logo Literatuur Vlaanderen

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief