Overslaan en naar de inhoud gaan

Lon Landau expo

expo kostuumontwerp in KASKA

Voor deze unieke expo in de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten laten studenten Kostuumontwerpzich inspireren door werk van decor- en kostuumontwerper Lon Landau. Je ontdekt niet alleen werk van Landau, maar ook dat van aanstormende talenten.

Hedendaags en historisch kostuumontwerp

De afdeling Kostuumontwerp werkt voor deze expo samen met het Letterenhuis. Sinds vorig jaar vormen een aantal archieven van kostuumontwerpers uit de collectie een inspiratiebron voor de ontwerpprojecten van bachelorstudenten. 
Dit voorjaar maken de studenten eerste bachelor Kostuumontwerp ontwerpen rond de bekende Middelnederlandse tekst Van den vos Reynaerde. Daarbij laten ze zich inspireren door onder meer de ontwerptekeningen die Lon Landau maakte voor Van den Vos Reynaerde, één van zijn meest bekende theaterprojecten.

Lon Landau: kostuumontwerp voor de vossinLon Landau: kostuumontwerp voor Reynaert

Theaterontwerp in de jaren dertig en vandaag

De expo in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten toont zowel de hedendaagse ontwerpen en creaties van studenten Kostuumontwerp als het oorspronkelijke werk van Landau.
Lon Landau (1910 – 1945) was de eerste professionele decor-en kostuumontwerper in Vlaanderen. Zijn ontwerpen vallen op door hun moderniteit en met name zijn kostuumontwerptekeningen zijn zeer waardevol.
Je krijgt originele schetsen en ontwerpen te zien van verschillende producties waarvoor Lon Landau instond voor kostuum en scenografie. De focus ligt op Van den Vos Reynaerde, maar ook Vondels Lucifer en Adam in Ballingschap komen aan bod, net als de Shakespearestukken Midzomersnachtdroom en Elk wat wils.

Met tekeningen, foto’s en brochures zie je hoe Landau werkte en ontdek je de context van het theaterleven in de jaren dertig.
Schrijver Tom Lanoye droeg zijn recente roman De draaischijf op aan Landau; de expo zoomt niet alleen in op Landau, maar ook KNS-directeur Joris Diels, actrice Ida Wasserman, en operadirigent Hendrik Diels worden in de expo toegelicht. Zij stonden ten dele model voor de hoofdpersonages in de roman van Lanoye.
 

KNS-affiche voor 'Van den vos Reynaerde'

Expo praktisch

  • expo in de Lange Zaal, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Mutsaardstraat 31, 2000 Antywerpen
  • van 12 tot 31 mei
  • open van maandag tot vrijdag van 12 tot 18 uur
  • ook open tijdens Antwerp Art Weekend: do. 18 mei van 12 tot 21 uur, vr. 19 t/m zo. 21 mei van 12 tot 18 uur
  • gratis toegang

deze expo is een co-productie Letterenhuis & Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief