Overslaan en naar de inhoud gaan

Inkt & algoritmes.

Artificial Intelligence in de wereld van de literatuur

De Vrienden van het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteren een Duel op Zondag. Hoogleraar informatica Luc Steels en schrijver Maarten Inghels debatteren over Artificiële Intelligentie in de wereld van de literatuur. Ze doen dat onder leiding van duelmeester Bert Bultinck, hoofdredacteur van Knack.

Er zijn nog heel veel vragen over de rol van Artificial Intelligence (AI), ook in de literaire en taalkundige wereld. AI heeft de grenzen verlegd door autonoom teksten te genereren die nauwelijks te onderscheiden zijn van die van menselijke auteurs. Discussies over auteursrecht bijvoorbeeld steken de kop op. ChatGPT en andere taalmodellen brengen wellicht een revolutie teweeg in de manier waarop we literatuur begrijpen en consumeren. Welke impact AI zal hebben op de samenleving, en dus ook op de literatuur, is ongewis. Duidelijk is al wel dat met deze technologie een nieuw en voorlopig uiterst controversieel hoofdstuk is begonnen van het eeuwenoude verhaal van de literatuur.

Praktisch

  • zondag 8 oktober, 11 uur 
  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
  • gratis voor leden van het Dotatiefonds - niet-leden: 10 euro 
  • aanmelden verplicht via dotatiefonds@antwerpen.be
     

Over de duellisten

Maarten Inghels (1988) is kunstenaar en schrijver. Hij debuteerde in 2008 met de dichtbundel Tumult. Met Contact verbond hij poëzie, beeldend werk en acties van zijn stadsdichterschap van Antwerpen (2017). In 2012 verscheen zijn roman De handel in emotionele goederen, in 2021 gevolgd door Het mirakel van België. In Antwerpen en Hasselt maakte hij The Invisible Route, een kaart die de voetganger helpt om onzichtbaar te blijven in de gecontroleerde publieke ruimte. Onlangs werkte Inghels mee aan De Poem Booth, een AI-gedreven poëziemachine die gedichten genereert op basis van ter plekke gemaakte foto’s. 

Luc Steels (1952) wordt beschouwd als een van de pioniers van Artificial Intelligence. Hij is hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), waar hij in 1983 het Artificial Intelligence Laboratory oprichtte en waarvan hij sindsdien directeur is. Hij is tevens departementshoofd informatica binnen de faculteit wetenschappen aan de VUB.
Steels is ook directeur van het SONY Computer Science Laboratory in Parijs, dat hij in 1996 oprichtte. Hij gebruikt er kunstmatige intelligentie en robots om de oorsprong en evolutie van taal te onderzoeken.

Bert Bultinck (1974) is doctor in de Germaanse taal- en letterkunde en sinds november 2015 hoofdredacteur van Knack. Hij begon als freelance journalist, werd chef opinie bij De Morgen en in 2009 bij De Standaard. Later werd hij bij die krant chef van de weekendkrant en vervolgens adjunct-hoofdredacteur. In 2015 ging hij naar Knack

Meld je aan voor de nieuwsbrief