Overslaan en naar de inhoud gaan

Hugo Claus | Achter vele maskers

17.03.2018 - 01.07.2018

Beleef Claus' niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. En vang een glimp op van de man achter de vele maskers.


Individuele bezoekers

 

Ik leef achter vele maskers. Daarachter schuilt alles wat je maar kunt invullen aan schaamte, kwetsbaarheid en verdriet.

Elsevier, 1986

 

Tien jaar geleden overleed een van de grootste Nederlandstalige schrijvers van de twintigste eeuw: Hugo Claus, 1929-2008.
Drie jaar geleden werd zijn archief in het Letterenhuis ondergebracht.
Vandaag is er de expo: Hugo Claus, Achter vele maskers.

Werk en leven

Hugo Claus: dichter, schrijver, tekenaar, schilder, scenarist, regisseur. Poseur. Acteur. Dandy. Minnaar. Echtgenoot. Vader. Levensgenieter. 

Auteur van 16 romans, 46 dichtbundels, 60 toneelstukken en bewerkingen, 7 verhalenbundels, waaronder De Oostakkerse gedichten. Omtrent Deedee. De Metsiers. De zwarte keizer. Vrijdag. Het jaar van de kreeft. De geruchten. Het verlangen. De verwondering. De verlossing. Het verdriet van België. De sporen. Belladonna. Wreed geluk.

De hele complexe schrijver Claus tot leven brengen. Dat wilde curator Hilde van Mieghem met de expo Hugo Claus. Achter vele maskers. Of zij, het Letterenhuis en ontwerper Niek Kortekaas in deze opzet geslaagd zijn, bepaalt u.

Oorlog en liefde

Hoofdmotieven van de tentoonstelling zijn Oorlog en Liefde. De Tweede Wereldoorlog, die overal in Claus’ werk opduikt, tot in zijn laatste gedichten, en de Liefde, met de grote impact van vrouwen op de auteur en zijn werk.

De tijd

De tentoonstelling is chronologisch onderverdeeld in vier hoofdstukken, die harmonisch in elkaar overlopen.

 • In de jeugdjaren (1929-1949) zoekt de schrijver zijn identiteit en legt hij zijn thema’s vast.
 • Met Elly Overzier beleeft Claus ‘de jaren van verwondering’ (1949-1969), waarin hij als schrijver tot bloei komt.
 • In het derde deel (1969-1980) verwerkt Claus een aantal minder gelukkige liefdes,
 • om het vierde deel (1980-2008) in te zetten met zijn magnum opusHet verdriet van België. Hij verhuist naar Antwerpen en trekt zich met Veerle de Wit een tijdlang terug in de Provence.

Het archief

In 2015 kwam het literaire archief van Hugo Claus dankzij het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting in het Letterenhuis terecht. Het rijke en unieke archief van acht meter lang bestond uit 42 archiefdozen, acht ringmappen en zes verhuisdozen, vol met papieren, documenten, handschriften, brieven, aantekeningen, kladjes, en een omvangrijke collectie foto’s. Ondertussen is het archief geordend en beschreven in databank Agrippa.

Talrijke dagboeken en uitgebreide briefwisseling met onder meer Roger Raveel, Karel Appel, Simon Vinkenoog en Cees Nooteboom vormen een belangrijk deel van het archief.

Uiteraard zijn er ook belangrijke handschriften, zoals heel vroege versies van het iconische Het verdriet van België. Ook van De Verwondering, Het jaar van de kreeft, Een zachte vernieling, De geruchten, is werkmateriaal voorhanden. Er is een heel mooie collectie van de zeer vroege manuscripten, waaronder een aantal onbekende (losse) teksten, en het vermoedelijk oudst bewaarde proza van Claus, namelijk Zeer lieve Peter uit 1939, Claus was toen 10.

Naast die omvangrijke nalatenschap van Claus zelf, kreeg het Letterenhuis ook een aantal andere belangrijke Claus stukken in langdurig bruikleen. De Universiteit Antwerpen bezorgde de correspondentie met Roger Raveel, de familie Wellens een portret dat Roger Raveel in 1950 maakte en verzamelaar Herman Halet gaf zijn kostbaarste Claus-collectiestukken in bewaring. 

De Schoonste van Claus

Op 19 maart is Hugo Claus, één van Vlaanderens grootste schrijvers, 10 jaar dood. Daarom gaat het Letterenhuis samen met Radio 1 op zoek naar de mooiste zin van Claus. Na de verkiezing krijgt deze ‘Schoonste van Claus’ een sacrale plaats, ergens in de stad.  https://radio1.be/kies-de-schoonste-van-claus 

Praktisch

 • expo van 17 maart tot 1 juli 2018 in het Letterenhuis
 • geopend van dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur
 • gesloten op maandag en op 1 en 10 mei
 • toegangsprijs: €5 | €3 | gratis
 • bestel je ticket online of aan de balie van het Letterenhuis
 • rondleidingen
 • voor scholen is er een educatief pakket uitgewerkt voor de derde graad ASO, KSO en TSO.

Meld je aan voor de nieuwsbrief