Overslaan en naar de inhoud gaan
The Dead Ladies Show #8

The Dead Ladies Show #10

Een productie van Passa Porta & Gaea Schoeters

Het Letterenhuis presenteert in Arenberg de tiende editie van the Dead Ladies Show, een productie van auteur Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta. The Dead Ladies Show is een sprankelend café chantant over opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.

    don 21 december 2023 van 20:30 tot 22:30

The Dead Ladies Show

Elke Dead Ladies Show brengt leven en werk van drie onterecht vergeten vrouwen voor het voetlicht. Bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars delen hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Auteur Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Schrijfsters, kunstenaars en onderzoeksters

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Tussen en na de drie lecture-performances vertolkt een zangeres, onder begeleiding van pianiste Lies Colman, liederen van grandes dames van weleer. De bijhorende Dead Ladies Song werd geschreven door componiste Annelies Van Parys op woorden van Gaea Schoeters in een vertaling van Rona Kennedy.

Editie #10

Met auteur Matthijs de Ridder over auteur Til Brugman, auteur Astrid Haerens over cineaste Marion Hänsel en theatermaakster Mira Bryssinck over auteur en activiste Helen Keller & aan de piano Lies Colman & Claron Mc Fadden met muziek van o.a. Nina Simone.
Ook deze editie wordt in goede banen geleid door auteur en programmamaker Gaea Schoeters.

Praktisch

  • Letterenhuis presenteert in Arenberg (Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen)
  • Donderdag 21 december, 20.30 uur
  • Tickets: € 16,50 / € 13,50 / € 2,00
  • Een productie van Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta

Over de artiesten in deze editie

Matthijs de Ridder is een handelaar in teksten, ook wel: schrijver. In zijn literaire non-fictie gaat hij op zoek naar creatieve manieren om het verhaal van onze tijd te vertellen. Zijn boeken Rebelse ritmes en De eeuw van Charlie Chaplin zijn swingende cultuurgeschiedenissen van de twintigste eeuw. Dit jaar verscheen de door De Ridder geschreven biografie Paul van Ostaijen. De dichter die de wereld wilde veranderen.

Astrid Haerens (1989) woont en werkt als schrijver in Brussel. In 2017 debuteerde ze met de roman Stadspanters (uitgeverij Polis). In 2022 verscheen de poëziebundel Oerhert (uitgeverij Atlas Contact) die genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh'-prijs 2023. Momenteel werkt ze aan een LP met muziek en spoken word en aan een tweede roman.

Mira Bryssinck is theatermaker en -speler. Ze zoekt steeds de spanning op tussen taal en beeld binnen het menselijke beleven. Ze heeft een voorliefde voor absurd theater dat verbindt en vervreemdt in een steeds wisselende dynamiek.

Amerikaanse sopraan Claron McFadden studeerde zang aan de Eastman School of music en behaalde in 1984 haar bachelordiploma met onderscheiding. In datzelfde jaar verhuisde ze naar Nederland, waar ze nu woont en heeft bewezen dat ze een van de meest veelzijdige zangeressen van haar generatie is.

Pianiste Lies Colman (1978) houdt van uitdagingen, academisch en artistiek. Ze speelt solistisch, als kamermuzikante en liedpianiste, performt, onderzoekt, doceert en bedenkt. Het liefst beweegt ze zich op de grens tussen klassiek en hedendaags, tussen muziek en andere disciplines, tussen kunst en sociale wetenschap, zowel op als naast het podium.

Gaea Schoeters (1976) schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Recent verschenen van haar de veelgeprezen roman Trofee en het prentenboek (N)Iets, dat ze samen met Gerda Dendooven maakte. Op de Biënnale van Venetië ging Notwehr in première, een muziektheatervoorstelling die ze maakte met Annelies van Parys, en in '23 volgde Boze Bejaarden, een operette over ouderen in covid-tijden die ze met Annelies Verbeke maakte. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief