Overslaan en naar de inhoud gaan

The Dead Ladies Show

Internationaal literatuurhuis Passa Porta, Gaea Schoeters en het Letterenhuis presenteren: The Dead Ladies Show!

De Belgische versie voor van een beproefde Berlijnse formule: de Dead Ladies Show, een swingende avond over vrouwen die schitterden tijdens hun leven maar schandelijk werden miskend of vergeten dreigen te worden na hun dood.

Met Bent Van Looy over schilderes Charley TooropYousra Benfquih over sociologe Fatima Mernissi en Marieke De Maré over auteur & filosofe Patricia De Martelaere & aan de piano Lies Colman en sopraan Elise Caluwaerts, met muziek van Alma Mahler & de zusjes Boulanger.

De Dead Ladies Show vindt dit najaar plaats zonder publiek, maar wordt live gestreamd via Spotlight.

Miskende vrouwen voor het voetlicht

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Billie Holiday, Clarice Lispector, Ada Lovelace, Kaplana Chawla, Rosa Parks, Chantal Akerman of Carson McCullers je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken.

Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen ze het podium dat ze verdienen.

Hulde in woord, beeld en muziek

In elke Dead Ladies Show delen drie sprekers — bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars — hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen je door haar leven, werk en verwezenlijkingen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren.

In deze editie van de Dead Ladies Show komt muzikant, zanger en componist Bent Van Looy vertellen over schilderes Charley Toorop. Auteur, columnist, dichter en spoken word-artiest Yousra Benfquih heeft het over sociologe Fatima Mernissi. En docent, regisseur, schrijfster en performer Marieke De Maré spreekt over auteur & filosofe Patricia De Martelaere.  Schrijfster Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Na de drie lecture-performances volgt een miniconcert, waarin sopraan Elise Caluwaerts onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan Alma Mahler & de zusjes Boulanger.

Elke editie van de Dead Ladies Shows doet minstens drie speelplekken aan, in Antwerpen is het Letterenhuis de vaste partner.

Praktisch

Een initiatief van Gaea Schoeters.
Productie Passa Porta 
Organisatie: Letterenhuis i.s.m. Arenberg

Meld je aan voor de nieuwsbrief