Overslaan en naar de inhoud gaan
Archief Hugo Claus Ans Brys

De biografische schets

workshopreeks

Biografieën zijn vandaag erg populair, maar hoe begin je aan het schrijven ervan? Tips over bronnenmateriaal en hoe je ermee aan het schrijven kunt, krijg je in een driedelige cursusreeks van schrijfdocent en biograaf Chris Ceustermans.

Creatief Schrijven vzw en het Letterenhuis organiseren een driedelige schrijfcursus “De biografische schets”. Duik mee in de rijkdom van het Letterenhuis en laat je op sleeptouw nemen door de ervaren schrijfdocent en biograaf Chris Ceustermans.

Wie wil jij eens in de kijker schrijven?

Heb je een vergeten schrijver of een persoon met een bijzondere verdienste voor ogen of ga mee op ontdekking in het archief van het Letterenhuis.

Wat leer je in drie sessies?

I. Verkennen
In een eerste sessie neemt de docent en iemand van het Letterenhuis je mee door de rijkdom van de archieven. Samen met de docent ga je op zoek naar antwoorden op volgende vragen: hoe kan je geïnspireerd raken? - hoe kun je de documentatie gebruiken? - wat zijn beperkingen en mogelijkheden van je bronnen? - hoe kom je tot een synopsis? - op welke biografische schets of anekdote ga je je richten?

II. Verdiepen
Hoe ga je verder aan de slag? - Hoe kan je een specifiek levensverhaal ‘universeel’ maken? - schrijf je ‘achterflap’ - lezergericht schrijven - wie is je lezer?

III. Vertellen
We gaan aan de slag met de geschreven teksten of tekstflarden - wat zijn relevante schrijftips? - verwijzing naar andere biografieën.

De sessies verlopen interactief en in een kleine groep (max. 12 deelnemers) en worden gekruid met de ervaring van docent Chris Ceustermans als biograaf.

Creatief Schrijven vzw i.s.m. Letterenhuis

Praktisch:

  • Docent: Chris Ceustermans
  • Plek: Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
  • Wanneer: reeks van drie vrijdagnamiddagen telkens van 13.30 tot 16.30 uur: 28 april, 12 en 26 mei, telkens van 13.30 tot 16.30 uur
  • Prijs: € 125
  • Inschrijven tot 23 april bij Creatief Schrijven 

 

Chris Ceustermans (1969)

Chris Ceustermans werkte als journalist voor onder meer De Morgen. In 2014 verscheen zijn debuutroman De Boekhandelaar (genomineerd voor de Bronzen Uil). Hij geeft les aan de SchrijversAcademie en publiceerde in literaire tijdschriften zoals Deus Ex Machina, Kluger Hans, DW B, Het liegend konijn en Gierik & NVT. Hij schreef een biografieën van de legendarische J.M.H. Berckmans, Schrijven in de Grauwzone (2018) en van bibliothecaris en schrijver Emmanuel de Bom, De man die van mensen hield (2021).

Over Creatief Schrijven

Creatief Schrijven vzw is het steunpunt voor al wie graag schrijft of wil schrijven. Of je nu je eerste letters op papier zet, al heel wat teksten bij elkaar hebt gepend of het punt staat om een boek te publiceren: Creatief Schrijven helpt je graag verder.
Je kunt bij hen terecht voor evenementen en cursussen, informatie, advies, ondersteuning en begeleiding.
Meer info over het aanbod van Creatief Schrijven
 

Meld je aan voor de nieuwsbrief