Overslaan en naar de inhoud gaan
Annette Portegies

ANNETTE PORTEGIES

BOEKEN OP WOENSDAG

Proza op je boterham – je maandelijkse afspraak met een schrijver in het Letterenhuis. Literair journalist Dirk Leyman gaat in het Letterenhuis in gesprek met een schrijver uit Vlaanderen of Nederland die onlangs een nieuwe roman of non-fictieboek heeft gepubliceerd.


Individuele bezoekers

Annette Portegies met Weerspiegeld in een waterglas. Maurice Gilliams 1900-1982

Biografe Annette Portegies (1968) schreef jarenlang aan het definitieve boek over leven en werk van de markante Antwerpse auteur Maurice Gilliams.

In haar biografie volgt Portegies Gilliams tijdens de wandelingen die hij door Antwerpen maakte – eerst aan de hand van zijn moeder, die de kerken in de oude binnenstad met hem bezocht, toen naast zijn vader, die in cafés en herbergen op zoek was naar cliënteel voor zijn drukkerij. Ze reist met hem via Turnhout, waar hij op een katholieke kostschool verbleef, naar Amsterdam, waar hij tijdens de Grote Oorlog als vluchteling werd opgenomen. Portegies laat zien dat Gilliams vormgaf aan zijn eerste indrukken, die hem voor het leven zouden tekenen, zoals hij vormgaf aan zijn woorden: zorgvuldig en met overgave bouwend aan een mythe, een schuilplaats, een uitvlucht.

Annette Portegies

Annette Portegies

PRAKTISCH

  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
  • 2 november 2022, van 12.30 tot 13.30 uur
  • gratis toegang

Meld je aan voor de nieuwsbrief