Overslaan en naar de inhoud gaan

7 minuten. Speeddate met archief

Vijf archiefstukken, vijf speeddates. Krijg door vijf korte maar diepgaande ontmoetingen een inkijkje in het leven en werk van een auteur of kunstenaar uit de Letterenhuiscollectie. Sluit aan bij een archivaris en ontdek de menselijke kant, de vreugde of het verdriet van verschillende bekende en minder bekende auteurs. 

Literair erfgoed

De Letterenhuiscollectie wordt elk jaar omvangrijker. Archieven en losse stukken komen binnen in kartonnen dozen, koffers of gewoon in nette stapeltjes. Of op harde schijven, diskettes of via een cloud, Uiteraard willen we die archieven zo snel mogelijk beschikbaar maken voor onderzoekers en publiek. Per jaar komt er ruim 120 meter papieren archief en ongeveer 300 gigabyte digitaal archief bij. Dat wordt door onze medewerkers gesorteerd, beschreven en geïnventariseerd.
Op 5 november is het Letterenhuis jarig – het bestaat dan exact 90 jaar. Een goede gelegenheid om niet alleen over de collectie te vertellen, maar ook om een aantal van de gedreven medewerkers te leren kennen.
 

Persoonsarchief Maurits Sabbe

Speeddaten

Sluit aan bij een van de archivarissen en ontdek zo meer over jeugdauteurs, dichters, theatermakers en romanschrijvers die hun archief aan het Letterenhuis hebben overgedragen. 
In zeven minuten vertelt een archiefmedewerker over de auteur of kunstenaar en het archief, en krijg je enkele bijzondere archiefstukken van dichtbij te zien.
Hierna schuif je door naar de volgende archivaris en het volgende verhaal. 
Aan het einde van je speeddate-ronde heb je vijf auteurs/kunstenaars en hun archief beter leren kennen, én heb je een aantal van onze archivarissen ontmoet.

Praktisch

  • Zaterdag 4 november, 13.00-13.40 en 14.00-14.40 uur
  • Zondag 5 november, 13.45-14.25 en 15.00-15.40 uur
  • Deelname gratis

Op zaterdag vertellen onze archivarissen je over de archieven van Anne Provoost, Hubert Lampo, Leopold & Julia Flam, Mimi Peetermans & John Bogaerts en Jeanne Brabants.
Op zondag gaat het over Anne Provoost, Georges Eekhoud, Leopold & Julia Flam, Jeanne Brabants en Paul van Ostaijen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief