Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij 35

Winternummer 2018-19

Zuurvrij voor bij de haard! Vol literatuur-archiefverhalen over schrijvers thuis en in verre oorden – en in het gevang. Met nieuwe raadselen omtrent Paul van Ostaijen en een herontdekt handschrift van Albrecht Rodenbach. En uiteraard met nieuwe Cordelia’s!

Smaakmaker

Lees uit Zuurvrij 35 hier alvast de avonturen van Emmanuel de Bom in de Antwerpse bajes in september 1914, geschreven door Jan Lampo.

Paul van Ostaijen

Het heeft geen titel, geen begin en geen einde, is ongedateerd en ook verder in raadselen gehuld: het onbekende toneelfragment van Paul van Ostaijen waarvan het Letterenhuis onlangs het handschrift verwierf. Matthijs de Ridder probeert een tip van de vele sluiers op te lichten.

Waar schrijvers thuis zijn

Johan Vanhecke schrijft in deze Zuurvrij over een verloren gewaand handschrift van Albrecht Rodenbach en Jan Lampo belicht het gevangenisdagboekje uit 1914 van de Antwerpse bibliothecaris Emmanuel de Bom. Stijn Vanclooster bezorgde de briefwisseling van Stijn Streuvels en Anton Coolen en vertelt in Zuurvrij over hun vriendschap. Diane Broeckhoven en Stijn Vranken hadden live in het Letterenhuis een gesprek in briefvorm over het briefgeheim en andere ethische kwesties. Voormalig hoodconservator Ludo Simons buigt zich in zijn autobiografisch literair lexicon over schrijvers die hij heeft gekend.

Het grootse literaire leven elders

Dit winternummer voert Zuurvrij de lezer ook mee naar verre streken. Ruben Vanden Berghe vertelt hoe missionaris Alfons Walschap worstelde in Congo (en thuis bij zijn moeder) en Eric Min laat de schilders Walter Vaes en Jules Schmalzigaug Venetië ontdekken (en later het futurisme). Met Chris Ceustermans zie je Jean-Marie Berckmans schoenen verkopen in Bari en Dirk de Geest laat de redactieleden van tijdschrift Labris experimentele jazz wereldwijd beluisteren. Gastschrijver Fikry El Azzouzi bericht rechtstreeks vanuit Buenos Aires. En Robert Lucas laat zien hoe je een Olympische reclamecampagne opzet: Deutsch und gründlig - met een schitterend resultaat.

Zuurvrij, berichten uit het geheugen van de Vlaamse literatuur. Te verkrijgen in het Letterenhuis en in de betere boekhandel. Abonnement (2 jaar, 4 nummers): 20 euro; losse nummers: 6 euro

Meld je aan voor de nieuwsbrief