Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij 32

Zomeren met Zuurvrij! Onderhoudende archief- en literatuurverhalen in een vrolijk en kleurrijk jasje.

Pennenvrienden

Zuurvrij 32 dook weer diep in de literaire archieven – en kwam als vanouds boven met de meest prachtige vondsten. Zoals briefwisseling van Eriek Verpaele (met Luuk Gruwez en Arnon Grunberg), van Prudens van Duyse (met de helft van de Vlaamse en Nederlandse schrijvers uit zijn tijd) en van Chaïm/Harry Klagsbald (met Emmanuel de Bom, over de eerste pogrom in Antwerpen in 1941).

Uit de archieven opgediept

De papieren van het tijdschrift Zefyr leveren een typerend verhaal op over de opkomst en ondergang van een cultureel blad; daarnaast laat het archief van uitgever en schrijver Johan Sonneville zien hoe leven en literatuur verweven kunnen zijn. En brieven en documenten van André de Ridder uit Amsterdam tijdens de Eerste Wereldoorlog geven een impressie van een vrijwillige banneling - annex recensent tegen wil en dank.

Materiaal van dichtbij en van verre

Jef Geeraerts deed voor zijn reportages en romans vaak (en graag) diepgaande research ter plekke, zo blijkt uit de documenten in zijn literaire nalatenschap. Het archief van het Komitee voor Frans-Vlaanderen grossiert uit de aard der zaak meer in streekgebonden materiaal, maar dat levert niet minder onderhoudende lectuur op.

Het bordeel van Ika Loch

En dan Paul van Ostaijen! Twee schitterende aanwinsten verrijkten het archief: het handschrift van zijn beroemde groteske Het bordeel van Ika Loch, en, zeker zo indrukwekkend, het handschrift van een voorheen onbekend toneelstuk – minstens zo grotesk, overigens.

Op reis in het hoofd van Charlotte van den Broeck

Gastschrijver is dichteres Charlotte van den Broeck. Haar zeer persoonlijke vertelling sleept de lezer ademloos mee van Antwerpen naar Peru en van Londen en Firenze naar Trumps Verenigde Staten.

Henri de Toulouse-Lautrec

De afficherubriek belicht de baanbrekende ontwerpen van Henri de Toulouse-Lautrec, waarmee hij music-hall en nachtclub Moulin Rouge – en haar kleurrijke bevolking – schitterend vereeuwigde.

Zuurvrij, berichten uit het geheugen van de Vlaamse literatuur. Te verkrijgen in het Letterenhuis en in de betere boekhandel. Abonnement (2 jaar, 4 nummers): 20 euro; losse nummers: 6 euro.

'Soldaat Paul van Ostaijen schrijft Het bordeel van Ika Loch’ door Marc Somers

Meld je aan voor de nieuwsbrief