Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij 27

Winternummer 2014 verschenen!

ZUURVRIJ is het kleurrijke berichtenblad van het Letterenhuis. Ons warme winternummer 27 telt 110 pagina’s boordevol informatieve en onderhoudende verhalen over literair archief en de Vlaamse literatuur. Neem alvast voor maar 20 euro een nieuw abonnement op de komende twee jaargangen.

brieven en dagboeken

Onverwerkt archief van A.H. Cornette, voormalig directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, bleek een schat aan onbekend materiaal te bevatten. Zoals tientallen brieven van vooraanstaande kunstenaars en schrijvers als James Ensor, Constant Permeke en André Gide. De brieven van Emma Wagner laten zien hoe een vriendschap een liefde werd. Archiefhoofd Johan Vanhecke laat Cornette ook zelf aan het woord in diens eveneens teruggevonden oorlogsdagboeken 1940-1944.

elsschot en vranken

‘Nu het lang genoeg te laat is, nu het hier stil is en veilig, nu zal ik je de waarheid vertellen.’ Stijn Vranken, Antwerpens stadsdichter, kroop in de huid van Willem Elsschots romanpersonage Adèle uit Tsjip. Hij laat haar in trefzeker proza een bekentenis afleggen die menig lezer de wenkbrauwen zal doen fronsen!

voetnoten en opstand

Literatuurprof Dirk van Hulle ontwikkelde een practicum dat met teksten en prachtige facsimile’s inzicht geeft in het ontstaan van literaire teksten. Van Hulle gebruikte hiervoor de handschriften en aantekeningen van Raymond Brulez’ meesterlijke kortverhaal ‘De opstand der voetnota’s’ , waarin literair de draak wordt gestoken met anarchistische oprispingen.  In ZUURVRIJ_27 alvast een voorproefje van deze binnenkort te verschijnen uitgave van het Letterenhuis.

letterdiefte en sterke drank

De beroemde acteur en gezelschapsleider Victor Driessens was niet gespeend van eigendunk. Jan Lampo laat zien dat Driessens zich weerde als een duivel in een wijwatervat toen hij (terecht!) werd beschuldigd van plagiaat. En er uiteindelijk mee wegkwam. Robert Lucas schrijft in zijn afficherubriek deze keer over reclame voor medicijnen – die eind 19de eeuw meer leek op promotie voor alcohol, met ‘groene fee’ absint voorop.

greene en gheeraert

Schrijver John Gheeraert schreef eind jaren tachtig enkele keren aan de wereldberoemde Graham Greene met vragen over diens film The Third Man. Het Letterenhuis bewaart Greenes antwoorden, waarover Marc Somers schrijft in deze aflevering van de rubriek Friends abroad.

en verder

Irina Persoons over een ongepubliceerd ‘zelfportret’ van dichteres Christine D’haen, Birgit Leenknegt over Albéric Deswarte in Amsterdam tijdens WO1 en Roel Vande Winkel over het onvolprezen knipselarchief van het Letterenhuis.

en met Cordelia natuurlijk!

Meld je aan voor de nieuwsbrief