Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij 23

Zuurvrij 23 is verschenen: u ontdekt er een schat aan archiefverhalen in.

Uit de inhoud:

  • Alle brieven van en aan Willem Elsschot al bekend en gepubliceerd? Natuurlijk niet. Zuurvrij dook in het Elsschotarchief en kwam om te beginnen boven water met een missing link(je) in de ontstaansgeschiedenis van Het been: een brief aan Elsschot van niemand minder dan Menno ter Braak.
  • Gastschrijver in dit nummer: Rachida Lamrabet. In ‘De verborgen bergen van Antwerpen’ laat zij zien dat Conscience en nieuwe Belgen van nu meer met elkaar gemeen hebben dan wij misschien denken.
  • Esther Lurie? Een joodse kunstenares uit Letland en Palestina die na de Tweede Wereldoorlog met haar tekeningen wereldberoemd werd als getuige van de Holocaust. In de jaren dertig volgde zij les in Brussel en Antwerpen. Haar archief van dit verblijf – met brieven van ‘mentor’ Herman Teirlinck – is nu ontsloten. Zuurvrij geeft er een voorproefje van.
  • Propaganda-affiches uit de Eerste Wereldoorlog
  • En verder: de oudste handschriften in het Letterenhuis, brieven van Sir Lawrence Alma-Tadema (en zijn dochter), het archief van Jet Jorssen, vrouwen voor taal en volk in vereniging ‘Iets Doen’, de dichter Theodoor van Ryswyckrevisited, V.F. Toussaint van Boelaere en zijn duistere wil tot weten.

Zuurvrij, berichten uit het geheugen van de Vlaamse literatuur. Te verkrijgen in het Letterenhuis en in de betere boekhandel. Abonnement (2 jaar, 4 nummers): 20 euro; losse nummers: 6 euro.

Meld je aan voor de nieuwsbrief