Overslaan en naar de inhoud gaan

Donderdagen van de Poëzie voorjaar 2022

Ook in 2022 trakteert Antwerpen Boekenstad u twee keer per maand op een boeiende poëziemiddag in het Letterenhuis en Bibliotheek Permeke. Piet Piryns polst in het Letterenhuis naar de favoriete dichters van de gasten die uit eigen en andermans werk voorlezen. Bij ons maak je kennis met:

Guido Lauwaert

24 februari, 12u30-13u30

 

Guido Lauwaert (1945) heeft er een rijk gevuld leven opzitten waarin hij evenveel vrienden als vijanden maakte. Hij organiseerde in de jaren zeventig en tachtig de legendarische Nachten van de poëzie, was een gevreesd theaterrecensent en tafelspringer, schreef theater en poëzie. Sinds enkele jaren is hij bezig met zijn literaire testament. Drie jaar geleden beschreef hij al in Alvorens alles vervaagt de eerste veertig jaar van zijn rebelse omzwervingen in de literaire wereld. Vorig jaar presenteerde de 75-jarige Lauwaert een nieuwe dichtbundel die zijn poëtische memoires vormt. Welke dichters hebben het parcours van Lauwaert mee bepaald? Het levert ongetwijfeld een boeiend gesprek op met talloze hilarische anekdotes.

 

Frederik Lucien De Laere

31 maart, 12u30-13u30

 

Frederik Lucien De Laere (1971) timmert al geruime tijd als dichter en performer aan een consistent poëtisch oeuvre. Hij was jarenlang lid van het eigenzinnige Brugse dichterscollectief ‘Het Venijnig Gebroed’ en was ook twee jaar stadsdichter van Damme. De Laere verkent het menselijke kunnen en wat de mens aankan. In zijn bundel De martelgang onderzocht hij de bewustzijnstoestand van heiligen en asceten. In uiterste staat verkent de limieten van het menselijk bestaan en Opabinia is dan weer opgehangen aan uitgestorven diersoorten. Schrijven beschouwt De Laere als een soort sjamanistische beleving die hij ook probeert op te roepen met zijn theatervoorstellingen in samenwerking met actrice Els Deceukelier. Tijd voor een terug- en een vooruitblik aan de hand van enkele poëzievoorbeelden van de dichter.

 

Annemarie Estor

28 april, 12u30-13u30

 

Annemarie Estor (1973) groeide op in Nederlands Limburg en woont en werkt ondertussen al vele jaren in Antwerpen. In 2010 verscheen haar eerste dichtbundel, Vuurdoorn me, waarvoor zij de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut 2011 kreeg. Het lange nachtmerrieachtige gedicht De oksels van de bok werd bekroond met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel 2013. Daarna volgden Dit is geen theater meer, Niemandslandnacht en De bruidsvlucht. Estor werkt niet alleen als dichter maar ook als illustrator (ze maakte met Lies Van Gasse het project Hauser dat ze ook in het Letterenhuis tentoonstelden) en essayist. Piet Piryns gaat met Estor in gesprek over haar poëzieparcours en de dichters die van belang zijn (geweest) voor haar poetica.

 

Vrouwkje Tuinman

19 mei, 12u30-13u30

 

Journalist, schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman (1974) debuteerde in 2004 met de dichtbundel Vitrine. Ondertussen schreef ze een oeuvre bij elkaar. In 2018 overleed haar geliefde, de dichter F. Starik. In haar bundel Lijfrente beschrijft ze de liefde en de dood. ‘Ik zou heel graag eens over iets anders schrijven dan de dood, en was dat ook aan het doen. Toen werd mijn partner ziek, en overleed hij. Nu is er, meer dan ooit, geen ander onderwerp.’ Maar natuurlijk is ook de poëzie die Vrouwkje Tuinman heeft gemaakt tot wie ze vandaag is, het onderwerp van gesprek met Piet Piryns.

Praktisch

  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

    24/2 Guido Lauwaert

    31/3 Frederik Lucien De Laere

    28/4 Annemarie Estor

    19/5 Vrouwkje Tuinman

  • telkens van 12.30 tot 13.30 uur
  • gratis toegang

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief